Tik om te zoeken

Xander van der Wulp: ‘Met onze podcast bereiken we veel meer jongeren’

Audio en podcasting

Xander van der Wulp: ‘Met onze podcast bereiken we veel meer jongeren’

Politiek Den Haag ligt aan het strand, maar goeie kans dat de jongste podcast van Xander van der Wulp en Joost Vullings nagonst in de oortjes. Want De Stemming van de twee parlementair journalisten geeft een haarscherpe duiding aan wat er achter de schermen aan het Binnenhof gebeurt. Van der Wulp: ”De podcast is misschien wel het leukste moment in onze werkweek.”

Vlak voor het zomerreces maakten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) editie 130 van hun wekelijkse serie, met vanzelfsprekend een tussenstand in de politieke stemming. En net als in alle vorige afleveringen van de populaire podcast hangt er een vrolijk, soms bijna jolig lijntje onder de serieuze analyses, geruchten en voorspellingen.

Fragment: “Het dreigt een warme, broeierige politieke zomer te worden die zomaar kan worden onderbroken door een van de lopende crisis”. “Ses”. “Zijn het er zes?” “Nee, het is crises, met een e”.

Een beetje humor en relativering

Xander van der Wulp: “Het is niet zo dat we in de podcasts meer durven te zeggen, er is simpelweg meer gelegenheid. In het NOS Journaal ben je beperkt tot een paar minuten om strak duiding te geven aan het politieke nieuws, terwijl je in de podcasts alle tijd kunt nemen om verdieping te geven. Een beetje humor en relativering zijn dan wel zo prettig.”

Van der Wulp en Vullings kennen elkaar al sinds 2008, maar besloten in 2017 samen te werken in een ‘formatievlog’. Dat pakte zo goed uit dat de twee ook doorgingen met de Stemming-podcast die eerder door Vullings werd gemaakt met journalist Max van Weezel. Met inmiddels rond de honderdduizend luisteraars per week staat hun samenwerking in de top-10 van best beluisterde Nederlandse podcasts.

Opvallend veel jongere bezoekers

“Het interessante is dat wij met De Stemming nu ook veel meer jongeren bereiken die je via het NOS Journaal of EenVandaag niet zo makkelijk aanspreekt. Misschien helpt de humor daar een beetje bij, maar ik vind het in elk geval verrassend dat wij uit de jongere doelgroepen vaak reacties krijgen. Dat zagen we eind juni ook tijdens het NPO Podcastevent in TivoliVredenburg, toen we een aflevering opnamen voor een bomvolle zaal met opvallend veel jongere bezoekers.”

De Stemming van Vullings en Van der Wulp“Joost en ik zijn vrienden geworden, al werken we voor andere omroepen en programma’s. Die vriendschap maakt het ook prettig om onze eigen afwegingen te maken bij de voorbereidingen van de podcast. We weten van elkaar hoe we over bepaalde politieke zaken denken en durven elkaar ook uit te dagen in de gesprekken. Strikt genomen kunnen we elke week maken wat we willen, maar uitgangspunt is dat het leuk moet zijn om naar te luisteren.”

Fragment: “Politieke partijen vinden het fijn dat de NOS bij hun bijeenkomsten is, want dan kom je misschien wel in het Journaal.” “O ja? Meer nog dan in EenVandaag? Hoe laat begint dat ook alweer, dat Journaal?” “De hele dag door, maar bijvoorbeeld om acht uur ‘s avonds.”

Iets te hard lachen

“En ja, heel soms moet er worden geknipt in de opname omdat we iets te hard lachen om een grap. Maar meestal is het één take. Wel is er nu een grotere rol voor instarts van geluidsfragmenten van politici, zodat we daar op kunnen reageren. In de begindagen deed ik ook zelf de ruwe montage, maar inmiddels is er een aparte redacteur die dat voor zijn rekening neemt.”

Fragment: “Remkes heeft nu alle partijen in de stikstofcrisis per brief uitgenodigd voor gesprekken”. “Per brief? Had hij niet eerst moeten bellen?” “En Rutte zei trouwens dat hij ook wel aan tafel wilde”. “Dan komt er helemaal niemand”.

Andere tijd, andere media

Xander, zoon van voormalig NOS Journaal-hoofdredacteur, VS-correspondent, RVD-topman en Ruud Lubbers-woordvoerder Gerard van der Wulp, praat regelmatig met zijn vader over de gesprekken in De Stemming: “Hij is een vaste luisteraar. We hebben het soms over de impact van de podcasts, omdat dit een totaal andere manier is om een publiek te bereiken. We leven nu in een andere tijd en met andere media, hij had zoiets als dit natuurlijk nooit kunnen maken omdat streaming media en podcasts toen nog niet bestonden. Maar hij is wel trots, volgens mij.”

De podcast De Stemming van Vullings en Van der Wulp is hier te beluisteren.

Tekst: Carl Lunenborg