Tik om te zoeken

WOII-docureeks Streamz en Netflix volgt bevrijdingsroute

Geen categorie

WOII-docureeks Streamz en Netflix volgt bevrijdingsroute

Voor de Vlaamse streamingdienst Streamz en in co-productie met Netflix zijn de opnamen begonnen van de documentairereeks Voices of Liberation. Deze 11-delige productie volgt aan de hand van persoonlijke verhalen de bevrijdingsroute die tijdens WOII werd afgelegd door de westelijke geallieerden.

Lokale hosts vanuit verschillende Europese landen begeleiden de afleveringen, onder wie presentator/zanger Bart Peeters, acteurs Bouli Lanners, Géza Weisz en Christian Berkel, en zangeres Bella Hay (foto).

Impressie van de bevrijding via stemmen van betrokkenen

Meer dan 75 jaar geleden na de bevrijding van Europa geeft ‘Voices of Liberation’ een impressie van die bevrijding via de stemmen van betrokken. De serie neemt de kijker mee naar de grootste militaire operaties uit de geschiedenis via mijlpalen als D-Day, Operation Market Garden en de Slag om de Schelde. De streamingproductie onderscheidt zich daarbij door haar zoektocht naar persoonlijke verhalen, in plaats van militaire details. Via dagboekfragmenten, brieven en andere artikelen uit die tijd kan de kijker meevoelen wat de betrokkenen op die specifieke momenten en op die plaatsen voelden en meemaakten. Dat gaat soms om gebeurtenissen die zelfs de meeste historici niet wisten over de bevrijding van Europa.

Beelden uit de oorlog gecombineerd met die van nu

Voices of Liberation gaat voor de deze week gestarte opnames terug naar plekken uit de bevrijdingsroute. Beeldmateriaal uit de oorlog wordt gecombineerd met beelden van nu, vanaf dezelfde plaatsen waar die beelden destijds gemaakt of ontdekt werden. De route die de schakel vormt, voert van Zuid Engeland waar de voorbereidingen al 1,5 jaar voor de bevrijding begonnen, naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, de zuidoostelijke provincies van Nederland, het Duitse Hürtgenwald en Berlijn.

Persoonlijke verhalen

DSCF2098 BartPeetersElke aflevering wordt begeleid door lokale presentators die ieder voor zich een connectie hebben met de Tweede Wereldoorlog. Zo stierf de joodse opa van acteur Géza Weisz, die ook acteur was en dezelfde voornaam had, in een concentratiekamp in Auschwitz, en was de grootvader van Bart Peeters (foto) een belangrijke speler in het verzet van Lier. Naast de feiten vertellen de presentators ook hun persoonlijke verhalen om het publiek een andere kijk op de gebeurtenissen te geven.

Voices of Liberation wordt geproduceerd door CZAR Film & TV in coproductie met Streamz, Netflix, Interstellar en NL Film. De reeks werd gemaakt met de steun van Screen Flanders, de Belgische Tax Shelter en Netherlands Film Production Incentive. Dutch FilmWorks is verantwoordelijk voor de (internationale) verkoop. De serie zal volgend jaar te zien zijn op Streamz.

Foto’s: Koen Mortier / Czar Film & TV