Tik om te zoeken

VRT NU en NLZIET streamen ontluisterend portret van Poetin

Video

VRT NU en NLZIET streamen ontluisterend portret van Poetin

VRT NU streamt vanaf 1 maart de driedelige documentaire Poetin – het verhaal van een Russische spion, waarin aan de hand van uniek beeldmateriaal een gedetailleerd en soms ontluisterend portret van de Russische president wordt geschetst. Seizoen 1 is ook te zien op NLZIET onder de Engelse titel Putin: A Russian Spy Story.

“Wie denkt Poetin wel dat hij is?” Dat vroeg de Amerikaanse president Joe Biden zich onlangs af in zijn reactie op Poetins erkenning van de pro-Russische regio’s Donetsk en Loegansk en de daaropvolgende invasie van Oekraïne. Wie is die Vladimir Poetin eigenlijk? Dat is te zien in Poetin – het verhaal van een Russische spion. Getuigenissen uit Poetins naaste kring, zijn opposanten, slachtoffers en andere getuigen schetsen hoe hij geworden is wie hij is, en Rusland met hem.

De documentaire, die op tv wordt uitgezonden via Canvas (1 maart, 22.45 uur) en daarnaast beschikbaar is via zowel de Vlaamse streamingdienst VRT NU, als de Nederlandse NLZIET laat zien hoe Vladimir Poetin erin slaagde zich op te werken van een onopvallende rekruut van de KGB tot de onbetwiste leider van Rusland en een van de machtigste mannen ter wereld. Al meer dan twintig jaar heeft hij de touwtjes stevig in handen in Moskou en in die tijd overleefde hij vier Amerikaanse presidenten. Nu hij deze dagen zijn ware gezicht toont, geeft de documentaire een blik op zijn weg naar de top en de kostprijs daarvan.

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit de documentaireserie: