Tik om te zoeken

VRT introduceert VR-beleving voor blinden en slechtzienden

Backstage

VRT introduceert VR-beleving voor blinden en slechtzienden

De Vlaamse publieke omroep VRT ontwikkelde een unieke VR-beleving om het media-aanbod toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Softwareontwikkelaars krijgen zo een beter zicht op de uitdagingen in deze groep. Via virtual reality (VR) kan de gebruiker zich  onderdompelen in een fictieve of andere werkelijkheid.

Niet alleen de gaming industrie, maar tal van sectoren gebruiken speciale VR-brillen om zo’n immersieve beleving mogelijk te maken. Ook op vlak van educatie speelt de technologie een belangrijke rol.

Verplaatsen in leefwereld van lezer of kijker

“Het juiste artikel vinden, een leesbaar lettertype en eenvoudig kunnen verder klikken maken deel uit van een online gebruikerservaring die voor iedereen optimaal moet zijn. Daarom is het belangrijk dat ontwikkelaars van online apps of websites zich ook verplaatsen in de leefwereld van de lezer of kijker,” aldus de VRT.

VRT VRMet dit gegeven gingen de omroep en de Vlaamse start-up Soulmade aan de slag binnen het project Navigator, dat gesubsidieerd wordt door het  Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen. In de VR-beleving werd ontwikkeld, kunnen ontwikkelaars zelf ervaren hoe het is om bijvoorbeeld zonder visuele elementen een nieuwsitem te zoeken of een interessant artikel te delen op sociale media.

Bewuster van beperkingen

Met een virtual reality-bril kijken de ontwikkelaars door de ogen van de camera: ze zijn aanwezig op een specifieke plaats en beleven alles vanuit het perspectief van een blinde of slechtziende. Door de ‘fouten’ in apps of websites en bijhorende frustraties te ervaren, worden zij zich niet alleen bewuster van de beperkingen, maar raken zij ook meer betrokken.

“Als publieke omroep is het belangrijk om nieuwe technologieën samen met beloftevolle start-ups in een professionele omgeving te testen. Met het project “Navigator” integreren we de resultaten rechtstreeks in de werking van de VRT,” aldus Gregg Young, VR-expert van de VRT.