Tik om te zoeken

Voice-over inspreken? Kies een ‘droge’ ruimte

Audio en podcasting

Voice-over inspreken? Kies een ‘droge’ ruimte

Slimme tips van podcastmaker Babette Rijkhoff

Als verteller gids je de luisteraar het verhaal door. Je introduceert mensen en kunt allerlei kenmerken beschrijven. Jij bent degene die in het donker de zaklamp vast heeft. Je gaat niet zomaar in het rond zwaaien met je lamp, maar schijnt bewust je licht op de de dingen die iets vertellen.

Babette Rijkhoff column Streaming MagazineMijn naam is Babette Rijkhoff van Studio Bezemkast en ik ga jou leren hoe je een goede verhalende podcast maakt. Eerlijke, kwetsbare verhalen, want die zijn nodig. Ze laten je nieuwe werelden zien en nieuwe mensen ontmoeten. Ik maak al een aantal jaar verhalende podcasts, audioverhalen en audiodocumentaires voor VPRO, NTR, culturele instellingen en festivals zoals Oerol.

Ik neem mijn voice-overs altijd op in een ‘droge’ ruimte. En daarmee bedoel ik: een plek zonder galm. Je hoeft echt geen studio af te huren om je voice-overs op te nemen. De bezemkast voldoet prima. Of je slaapkamer met de gordijnen dicht. Of wat ik ook weleens doe: onder m’n dekbed kruipen om m’n voice-overs in te spreken. Op deze plekken galmt het niet en klinkt het lekker droog. Precies wat je wil bij het opnemen van een voice-over. Ik durf mijn handen ervoor in het vuur te steken dat de helft van de professionele podcastmakers dit op deze manier doen.

Een paar tips voor bij het inspreken:
🎤 Gebruik spreektaal. Hoe zou je het aan een vriend vertellen?⁠

🎤 Gebruik dus geen schrijftaal. Als je iemand in de kroeg of supermarkt – dat is iets realistischer – tegen je zou zeggen “nochtans” of “echter” dan denk je waarschijnlijk: wat een rare snijboon.⁠

🎤 Maak geen lange en ingewikkelde zinsconstructies, zoals je misschien op papier zou doen. Het wordt er onbegrijpelijk van.⁠

🎤 Lees de tekst een paar keer hardop om te oefenen. Als ik struikel over m’n zinnen dan weet ik: dit moet korter.⁠

🎤Acteer. Vaak als je denkt: dit is wel erg overdreven, dan klinkt het goed.⁠

Ik heb een aantal woorden die ik niet uit kan spreken. Deze zijn 76e, vooroorlogse en shaslick. Elke keer weer. Niet te doen.
Volg ook de cursus Bezemkast Pro van Studio Bezemkast. Hierin leer ik je van A tot Z hoe je een verhalende podcast maakt én hoe je geld verdient met je creatieve werk.

Foto Babette: Diewke van den Heuvel