Tik om te zoeken

Videoland zoekt schrijvers en documentairemakers

Video

Videoland zoekt schrijvers en documentairemakers

De eerste Videoland Academy films zijn deze week te zien op het Nederlands Film Festival (met o.m. Nasrdin Char in De Sterfshow; foto), maar Videoland blijft op zoek naar nieuwe scenarioschrijvers en documentairemakers. Makers worden uitgenodigd hun creatieve verhalen te vertellen in de vorm van een genrefilm, aangezien dit momenteel (nog) te weinig wordt gedaan in Nederland.

Voor de derde editie is Videoland Academy op zoek naar ‘Dutch Horror’ (fictie) en documentaire-ideeën in Nederlandse context. In de categorie horror mogen de verhalen zowel fantastisch als realistisch van aard zijn. “De kracht van een horrorverhaal kan hem namelijk zitten in het onbekende (bovennatuurlijke wezens en krachten), maar juist ook in het bekende (gruwelijke seriemoordenaars, psychopaten, en sektes, of the enemy within). We zijn op zoek naar creatieve en vernieuwende verhalen binnen het horrorgenre waarin de grenzen op het gebied van angst worden geëxploreerd”, aldus Videoland. De verhalen mogen vallen binnen de verscheidene subgenres van horror. Denk bijvoorbeeld aan komische horror (Shaun of the Dead), psychologische horror (The Silence of the Lambs, Black Swan), post-apocalyptische horror (A Quiet Place, The Silence) en folk horror (The Witch, Midsommar). Daarnaast kunnen de verhalen ook ingaan op sociaal-maatschappelijke kritieken en thema’s, zoals dit bijvoorbeeld in Get Out wordt gedaan.

‘Wat speelt in Nederland, speelt bij ons’

In de categorie documentaire is er geen specifiek thema. “Dit houdt in dat je als maker veel vrijheid hebt voor het bedenken van een creatief documentaireplan. Wat wel in beschouwing moet worden genomen, is dat het onderwerp relevant is binnen de Nederlandse context. Onze belofte is namelijk: ‘Wat speelt in Nederland, speelt bij ons’. Denk hierbij dus aan fenomenen en gebeurtenissen die een rol spelen binnen de huidige maatschappij of bijzondere verhalen van mensen in Nederland. Denk ook aan verhalen met een bepaalde nieuwswaarde waardoor het Nederlandse publiek de urgentie voelt om te gaan kijken.”

Inschrijven voor de derde editie van Videoland Academy kan tot en met 5 december 2021. Kijk voor meer informatie op deze site. Deze films gaan in première tijdens het Nederlands Film Festival en IDFA 2023 en zijn daarna exclusief te zien bij Videoland.

Bekijk hieronder de oproep: