Tik om te zoeken

Video streamen belast het milieu minder dan gedacht

Video

Video streamen belast het milieu minder dan gedacht

Een uurtje Netflixen of Videoland kijken belast het milieu minder dan werd verondersteld. De CO2-uitstoot staat gelijk aan het opwarmen van 4 zakken popcorn in een magnetron.

Onderzoek door The Carbon Trust, een Britse organisatie die samenwerkt met de universiteit van Bristol, berekende dat een uur video streamen ongeveer 55 gram CO2 per uur uitstoot. De studie was bedoeld om het giswerk weg te nemen over de impact van het consumentengedrag op het internet op de klimaatverandering. Eerder werd namelijk gespeculeerd dat het effect van al die servers, netwerkleidingen en video-apparaten een klimaatbelasting leverde van ongeveer 3.200 CO2-equivalenten per uur, zo’n 200 zakken popcorn uit de magnetron.

Elektriciteitsverbruik niet evenredig gegroeid

Hoewel het internetgebruik blijft toenemen, zorgden efficiëntieverbeteringen voor datacentra, internetinfrastructuur, tv’s en computers er voor dat het elektriciteitsgebruik niet evenredig is gegroeid.

Het afspeelapparaat dat wordt gebruikt om video te streamen (bijvoorbeeld een tv, laptop of smartphone) draagt overigens meer dan de helft bij aan de CO2-footprint wanneer je een film of tv-serie streamt.

Stap dichterbij nauwkeurige beoordeling

“Het onderzoek van The Carbon Trust brengt ons een stap dichter bij een nauwkeurige en consistente beoordeling van de impact van streaming op het klimaat – of het nu gaat om datacenters, internetproviders of fabrikanten van apparaten, en entertainment- en mediabedrijven die afhankelijk zijn van streaming”, schrijft een blog van Netflix die mede is ondertekend door Netflix-duurzaamheidsmedewerker Emma Steward en Daniel Schien, universitair hoofddocent computerwetenschappen aan de Universiteit van Bristol.

Bron: Netflix / NextTV