Tik om te zoeken

TikTok introduceert nieuw verdienmodel voor videomakers

Backstage

TikTok introduceert nieuw verdienmodel voor videomakers

TikTok introduceert een nieuw verdienmodel voor makers. Kijkers sturen tijdens live video’s virtuele diamanten, die vervolgens door de videomakers kunnen worden ingewisseld voor geld.

Om de diamanten te kunnen sturen, moeten kijkers eerst virtuele munten kopen. De nieuwe functie bouwt door op het al bestaande Creator Fund dat makers betaalt die voldoen aan bepaalde aantallen volgers en views. De financiële afhandeling gebeurt door fintechbedrijf Stripe.

TikTok zegt dat het aantal live-giften door kijkers wordt gebruikt om de populariteit van een maker te beoordelen. Voor video’s die niet live zijn, kunnen kijkers zogeheten ‘videogeschenken’ sturen. Het model hierachter is vergelijkbaar met dat van de live-giften.

Om in aanmerking te komen voor het verdienmodel, moeten contentmakers ten minste 18 jaar oud zijn, minimaal 100.000 volgers hebben en langer dan een maand staan geregistreerd in het Creator Next-programma.

De nieuwe functie van TikTok sluit aan bij een bredere trend om makers te helpen hun werk te gelde te maken. Het partnerprogramma van YouTube omvat bijvoorbeeld Super Chat & Super Stickers, waarmee kijkers kunnen betalen om hun berichten bovenaan de chatfeeds te laten verschijnen. Gameplatform Twitch laat kijkers Bits sturen die elk 0,01 dollar waard zijn. Facebook biedt intussen abonnementsfuncties voor pagina’s en laat fans Sterren kopen, die makers inwisselen voor geld.

Bron: Protocol