Tik om te zoeken

The Janes – HBO Max

Streamingtips

The Janes – HBO Max

HBO Max brengt vanaf 9 juni de documentaire The Janes over een groep Amerikaanse vrouwen die gratis abortussen regelden voor zo’n 11.000 vrouwen.

In het voorjaar van 1972 deed de politie een inval in een appartement in Zuid-Chicago, waar zeven vrouwen die deel uitmaakten van een clandestien netwerk werden gearresteerd. Met behulp van codenamen, geheime identiteiten en safe houses om zichzelf en hun werk te beschermen, hadden de beschuldigden een ondergronds netwerk gebouwd voor vrouwen die op zoek waren naar veilige, betaalbare, illegale abortussen. Ze noemden zichzelf ‘Jane’.

Met eerstehands verhalen van de vrouwen die voor het eerst openlijk hun verhaal doen, vertelt The Janes het onthullende verhaal van deze groep. Ze handelden tegen de wetgeving die abortusverbood, de katholieke kerk die het veroordeelde en de Chicago Mob die ervan profiteerde. De leden van “Jane” riskeerden hun persoonlijke en professionele leven om vrouwen met ongewenste zwangerschappen te helpen. In het pre-Roe v. Wade-tijdperk – een tijd waarin abortus een misdaad was in de meeste staten en zelfs het verspreiden van informatie over abortus een misdrijf was in Illinois – verstrekten de Janes goedkope en gratis abortussen aan naar schatting 11.000 vrouwen.