Tik om te zoeken

Streaming service Locast neemt het op tegen de Big Four

Backstage

Streaming service Locast neemt het op tegen de Big Four

In de VS ontbrandt een interessante strijd tussen de nieuwe streamingdienst Locast en de tv-netwerken ABC, NBC, CBS en Fox. Locast biedt de programma’s van deze ‘Big Four’ gratis aan via het internet, en hoewel het nog kleinschalig opereert, groeit het als kool. Dat zit de netwerken niet lekker.

Locast is in 2018 opgezet als een non-profit organisatie die de programma’s van de grote broadcasters opnieuw aanbiedt aan internetgebruikers. Op dit moment bestrijkt de streamingservice alleen grotere steden in de VS, maar de ambities reiken verder – ook internationaal, zodra er voldoende fondsen zijn om dit mogelijk te maken. Het bedrijf is opgezet door advocaat David Goodfriend en voormalig werkzaam bij satellietzender Dish Network.

Abonnees op kabeldiensten haken af

Goodfriend is ervan overtuigd dat Locast een grote kans maakt te overleven omdat veel Amerikanen niet beschikken over kabel-tv of satelliet-ontvangst omdat ze afgelegen wonen, maar wel toegang hebben tot mobiel internet. Daarnaast ziet hij dat consumenten in de grotere steden hun kabelabonnementen opzeggen en kiezen voor streamingdiensten. “Het aantal abonnees op kabel- en satellietdiensten neemt in een razend tempo af”, zegt Goodfriend. “Het is niet de vraag óf het einde van deze diensten in zicht is, maar wanneer”.

Gebruik van Locast is gratis en eenvoudig: de website heeft een ingebouwde player, maar daarnaast is de stream van de grote tv-stations ook te zien via iOS, tvOS, Android, Android TV of Amazon Fire TV. Na het inloggen op Locast laat een elektronische programmagids zien welke tv-kanalen beschikbaar zijn op de locatie. Met één klik start de live-uitzending. Opnemen of terugkijken is nog niet mogelijk.

Locast heeft geen winstbejag

ABC, NBC, CBS en Fox proberen Locast nu aan te pakken op dezelfde juridische gronden als waarop eerder al het soortgelijke initiatief Aereo met succes werd geblokkeerd. Het verschil is dat Locast een onderneming is zonder winstbejag, terwijl Aereo juist een commerciële insteek had.

De verdediging van Locast is dat niet alleen wordt ontkend dat er sprake is van overtredingen, maar ook dat “de grote omroepen hebben ‘samengespannen’ als onderdeel van een poging om Locast te ondermijnen en te sluiten door te ‘dreigen met zakelijke vergeldingsmaatregelen’ tegen potentiële partners.”

Op zoek naar voldoende geld

Vooralsnog is Locast op zoek naar extra geld om de streamingdienst uit te bouwen in de VS, maar het sluit op termijn een uitbreiding naar andere landen niet uit: “Overal ter wereld zien we dat de kabel- en satellietbedrijven als distributeur op verlies staan, terwijl streaming via het internet razendsnel groeit. Zodra we over voldoende fondsen beschikken, gaan we nadenken over uitbreiding van dit model naar de rest van de wereld,” meldt een woordvoerder van Locast aan Streaming Magazine.