Tik om te zoeken

Stream terug naar de oorlog met AR-app Brabant Remembers

Video

Stream terug naar de oorlog met AR-app Brabant Remembers

Aan de vooravond van 4 en 5 mei zetten Brabantse gemeenten innovatieve streaming in om indringende oorlogsverhalen te vertellen. Dat gebeurt in een virtuele tijdreis met de speciale app Brabant Remembers.

Met de app beleef je 5 waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en stap je met behulp van volumetric video binnen in de wereld zoals het er toen uitzag.

Vijf oorlogshelden

In elk verhaal ga je door een virtuele poort naar het Brabantse verleden. De persoonlijke gids Flo begeleidt je bijvoorbeeld naar het voormalige station van Vught, of laat je meebeleven wat zich op het slagveld bij Overloon afspeelde. In elk verhaal maak je kennis met vijf oorlogshelden die een grote rol speelden in en voor Brabant. Bijvoorbeeld stationschef Willem Jooren die joden hielp te ontsnappen. Of tankbestuurder Bob Dare die in het heetst van de strijd moest kiezen voor zichzelf of zijn gewonde kameraden. In de app beleef je deze verhalen alsof je in een compleet andere wereld bent, en sta je voor dezelfde dilemma’s als de helden uit het oorlogsverhaal. Maar welke keuzes zou jij maken?

De app Brabant Remembers gebruikt augmented reality (AR). De verhalen zijn daardoor niet meer afhankelijk van de locatie; de belevenissen van de oorlogshelden zijn overal ter wereld te volgen. De app van Brabant Remembers is gratis te downloaden via de App Store van Apple en in de Google Play Store.

Intensieve samenwerking

In de door Dutch Rose Media en 4DR Studios ontwikkelde AR-app van Brabant Remembers is voor het eerst een combinatie van AR Portals, Volumetric Video Capturing en photogrammetry toegepast. Dit is gerealiseerd door intensieve samenwerking met het Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, Generaal Maczek Memorial, Stichting Bevrijding Brabantse Wal, Erfgoed Brabant, provincie Noord-Brabant en VisitBrabant: De Stichting Crossroads Brabant ’40-’45.

De doorontwikkeling van de app van Brabant Remembers is mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Kijk hieronder naar een promo van de app.

Bron: provincie Brabant / Dutch Cowboys