Tik om te zoeken

Spreekt Kate Winslet straks vlekkeloos Nederlands?

Technologie

Spreekt Kate Winslet straks vlekkeloos Nederlands?

Kijk niet gek op als Kate Winslet volgend jaar in Avatar 2 Nederlands spreekt. Of plat Amsterdams, zo je wilt. De Israëlische start-up Deepdub ontwikkelde een techniek die nasynchronisatie en ondertiteling overbodig maakt. 

Kunstmatige intelligentie leert van originele stemmen

Met behulp van kunstmatige intelligentie is het mogelijk de originele stemmen van acteurs en actrices zo te bewerken dat ze de taal van de kijker spreken. De Israëlische broers Ofir en Nir Krakowski vonden het teleurstellend dat de karakteristieke stemmen van filmsterren in veel landen door andere acteurs opnieuw worden ingesproken, zoals bijvoorbeeld in Duitsland, Spanje of Italië vaak gebeurt. Ze begonnen in 2019 met het bouwen van software die door middel van ‘deep learning’ de originele acteurstemmen omzet in een andere taal. De software leert en traint aan de hand van filmfragmenten hoe de stemmen klinken, en is na verloop van tijd in staat met die data een kunstmatige stem te maken die precies zo klinkt als het origineel.

Besparing op tijd en geld

Het belangrijkste voordeel van deze nieuwe technologie is het besparen van tijd en geld. Productiemaatschappijen, distributeurs en streamingdiensten hoeven niet langer te investeren in nasynchronisatie of ondertiteling per land. Vooral nasynchronisatie is kostbaar en tijdrovend.

Hoewel Deepdub zich voorlopig op Duits, Spaans, Frans en Engels concentreert, zijn dialecten en speciale accenten op termijn ook mogelijk. Voor de Nederlandse markt zou Kate Winslet bijvoorbeeld kunnen spreken als een Limburgse of ras-Amsterdamse.

Voordelen voor entertainmentindustrie

CEO Ofir Krakowski legt uit: “We zijn gaan onderzoeken hoe AI- en deep learning-technologieën kunnen worden gebruikt om een rijkere en meeslependere ervaring voor een wereldwijd publiek mogelijk te maken. Tijdens dit proces ontdekten we de grote voordelen voor zowel de entertainmentindustrie als andere zakelijke sectoren. Zeker nu de vraag naar streaming content explosief blijft toenemen, liggen er mooie kansen om films en tv-series in meer landen uit te brengen tegen lagere distributiekosten.”