Tik om te zoeken

Spotify pakt uit met betaalde podcasts en songteksten

Audio en podcasting

Spotify pakt uit met betaalde podcasts en songteksten

Spotify neemt een voorsprong op de concurrentie met nieuwe functies. De naar eigen zeggen grootste muziekstreamer in de VS en 60 andere landen biedt abonnementen op podcasts aan, laat songteksten zien én experimenteert met een soort sing-along functie.

Betaalde podcasts

Maarten van Rossum De PodcastSpotify maakt Podcast Subscription beschikbaar voor alle podcasters in Nederland. De nieuwe functie geeft makers de mogelijkheid betaalde content te bieden aan de abonnees. Lekker Lullen de Podcast, Maarten van Rossem – De Podcast (foto) en Pa en de Politiek zijn de eerste Nederlandse makers die het abonnement aanbieden.

In augustus is Spotify begonnen met het uitrollen van Anchor Podcast Subscriptions in de Verenigde Staten. Hiermee kregen Amerikaanse podcasters de mogelijkheid om betaalde content te bieden aan hun luisteraars op Spotify. De makers behouden de eerste twee jaar 100% van hun inkomsten. Na deze twee jaar rekent Spotify een fee van 5% over de abonnementskosten. De feature biedt makers en luisteraars ook meer manieren om met elkaar in contact te komen. Podcasters krijgen namelijk toegang tot de contactgegevens van hun betalende abonnees om hen andere extra’s aan te bieden. De abonnementsfunctie wordt, naast Nederland, ook beschikbaar gemaakt in 32 andere landen.

Podcasts van eigen bodem

Lekker Lullen de Podcast, Maarten van Rossem – De Podcast en Pa en de Politiek zijn de eerste podcasts die hun luisteraars de mogelijkheid bieden om naast de reguliere podcasts extra content te beluisteren op hun kanaal. Lekker Lullen de Podcast levert wekelijks één bonusaflevering voor €3,99 per maand. Maarten van Rossem – De Podcast publiceert extra afleveringen over specifieke gebeurtenissen in de wereldhistorie voor €0,99 per maand. En Frits en Auke van Pa en de Politiek bieden hun luisteraars voor €0,99 per maand elke twee weken aanvullende content aan uit interviews die in de originele aflevering niet hebben gehaald.

Meelezen met songteksten

Betalende en niet-betalende gebruikers van Spotify kunnen voortaan meelezen met de teksten in songs. De functie is wereldwijd uitgerold. Tijdens het beluisteren van een nummer verschijnt de songtekst onder in beeld. De regels scrollen automatisch mee.

Behalve op Android-smartphones en iPhones is de functie ook beschikbaar in de webversie; door in de afspeelbalk op het microfoon-symbool te klikken kunnen gebruikers de songteksten inschakelen. Ook zijn de teksten toegevoegd aan apps op smart-tv’s en gameconsoles.

spotify vocalSing-along met meer of minder stemgeluid

Sommige Amerikaanse gebruikers van de Spotify app voor de Mac ontdekten een experimentele functie: meer of minder stemgeluid van de zangpartij in songs. Dit kan wijzen op een vorm van sing-along of karaoke. De functie lijkt drie opties te hebben – Uit, Meer vocaal en Minder vocaal – die vermoedelijk kunnen worden geselecteerd om de hoeveelheid hoorbare zang in een nummer in te stellen.

Op het eerste gezicht wordt er een soort kunstmatige intelligentie gebruikt die de zang kan isoleren en het niveau ervan in real-time kan aanpassen. Softwarebouwer Algoriddim biedt dit al langere tijd aan in zijn djay-app via Neural Mix-technologie, dus het is niet ondenkbaar dat er iets soortgelijks aan Spotify wordt toegevoegd.

Bronnen: Musicradar, Nu.nl, Streaming Magazine