Tik om te zoeken

Blij, boos, balen? Spotify kiest muziek bij je emoties

Audio

Blij, boos, balen? Spotify kiest muziek bij je emoties

Spotify heeft technologie gepatenteerd waarmee het je stem kan analyseren en songs kan voorstellen op basis van je “emotionele toestand, geslacht, leeftijd of accent”.

Het patent, dat in 2018 werd ingediend en op 12 januari werd toegekend, stelt de streaminggigant in staat om “observaties te doen” over de omgeving en emoties van een gebruiker met behulp van spraakherkenningstechnologie.

Spotify zou dan muziek kunnen afspelen die hun stemming of zelfs hun sociale setting weerspiegelt – “bijv. alleen, kleine groep, feest”, aldus het patent.

Als de functie wordt geïmplementeerd, zal dat vermoedelijk de streamingstatistieken voor Lesley Gore’s It’s My Party (And I’ll Cry If I Want To) een boost geven.

Het is gebruikelijk dat een mediastreaming-tool functies bevat die gepersonaliseerde media-aanbevelingen doen aan een gebruiker,” verklaarde Spotify in zijn aanvraag.

De huidige aanpak om de smaak van een gebruiker te achterhalen is echter niet bevredigend, omdat de gebruiker “moeizaam antwoorden moet invoeren op meerdere vragen” over zijn leeftijd, geslacht en favoriete bands.

Het octrooi suggereert dat spraakherkenning zou kunnen worden gebruikt om informatie over leeftijd en geslacht te verzamelen, terwijl contextuele aanwijzingen zoals “intonatie, stress, [en] ritme” aanwijzingen zouden geven over de vraag of een gebruiker “blij, boos, verdrietig of neutraal” is.

“Duidelijk moet zijn dat de bovenstaande voorbeeldcategorieën metadata van emoties, geslacht, leeftijd en accent alleen voorbeelden zijn, en dat tal van andere karakteriseringen en classificaties kunnen worden gebruikt,” meldde Spotify bij het indienen van het patent.

De resultaten zouden worden gecombineerd met andere informatie – waaronder de eerder afgespeelde nummers van een gebruiker en de muzieksmaak van zijn vrienden – om de aanbevelingen te verbeteren.

Tags: