Tik om te zoeken

Spotify groeit tegen de klippen op

Audio en podcasting

Spotify groeit tegen de klippen op

Spotify heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de verwachtingen voor het totale aantal maandelijkse luisteraars overtroffen, ondanks het verlies van 1,5 miljoen betalende abonnees in Rusland en een stevige controverse over de podcast van Joe Rogan.

Het gemiddelde aantal maandelijkse actieve gebruikers van de audiostreamer groeide met 19% tot 422 miljoen, wat neerkomt op een netto toename van 16 miljoen. Spotify haalde in het eerste kwartaal 2 miljoen Premium-abonnees binnen, waarmee het totaal op 182 miljoen komt (een stijging van 15% op jaarbasis). Dat is inclusief ongeveer 1,5 miljoen afsluitingen als gevolg van stopzetten van het bedrijf in Rusland.

Sterk in Gen Z-publiek

Tijdens een storing in maart, waardoor gebruikers “onvrijwillig werden uitgelogd”, schat het bedrijf dat sommige getroffen gebruikers nieuwe accounts hebben aangemaakt om weer in te loggen, wat resulteerde in ongeveer 3 miljoen extra actieve gebruikers in het kwartaal. De groei van de maandelijkse gebruikers was “bijzonder sterk in ons Gen Z-publiek”, aldus de streamingdienst. Spotify schrijft dit toe aan nieuwe productfuncties, zoals de uitbreiding van songteksten in verschillende apps, en aan marketing- en contentacties.

4 Miljoen podcasts

Eind maart had Spotify 4 miljoen podcasts op het platform, tegen 3,6 miljoen aan het eind van het vierde kwartaal. Het beluisteren van podcasts groeide in het eerste kwartaal met dubbele cijfers en “het aandeel van podcasts in de totale consumptie-uren op ons platform bereikte opnieuw een record”, aldus het bedrijf, zonder cijfers te noemen.