Tik om te zoeken

Spotify geeft groter podium aan vrouwelijke artiesten

Audio

Spotify geeft groter podium aan vrouwelijke artiesten

Spotify geeft vrouwen een groter muziekpodium met de lancering van het Equal Music Program in meer dan 50 landen. Het doel is vrouwelijke artiesten en makers actief te ondersteunen. De eerste Nederlandse Equal-artiest is Luwten (foto).

Ongeveer 1 op de 5 artiesten in de hitlijsten is vrouw. Dat staat in schril contrast met de invloed van vrouwen op de muziekwereld  in het algemeen. De eerste stap om de scheve verhoudingen recht te trekken, is om meer gelijke  kansen te creëren voor iedereen die zich als vrouw identificeert.

Luwten is eerste Nederlandse Equal-artiest

Een onderdeel van het programma is de Equal-artiest van de maand. Deze vrouwelijke artiest wordt tijdens deze periode ondersteund door Spotify met aandacht zowel op het eigen platform als daar buiten, leidend tot meer streams. De eerste Nederlandse Equal-artiest is Luwten, de indie-band rondom Tessa Douwstra.

Daarnaast zijn er speciale playlists om het werk van vrouwelijke makers onder de aandacht te brengen. Het gaat om lokale playlists, een zogeheten global flagship playlist met de muziek van Equal-artiesten wereldwijd. Dit is de eerste playlist ooit die bestaat uit 40 nummers die geheel geschreven, geproduceerd en uitgevoerd zijn door vrouwelijke songwriters, producers en artiesten.

Ook meer kansen met nieuwe Equal Directory

Om ook buiten het platform meer aandacht aan vrouwelijke makers te geven, ontwikkelde Spotify de Equal Board, een netwerk van organisaties die hun krachten bundelen om vrouwen over de hele wereld meer stem te geven. De Board bestaat uit organisaties als  She’s the Music (VS), Girls Rock Australia Network (Australië), She Said So (Italië), MEWEM Europa (Europa), Girls Connected (Canada) en Music Women (Duitsland). Daarnaast is ook de Equal Directory geüpdatet. Daarin is het mogelijk om te zoeken op regio en audiodiscipline en geschikte kandidaten te vinden voor tournees en evenementen, studioprojecten, film- en tv-productie, game-audio, postproductie en podcasts.

De eerste Global Artist of the Month is Zoe Wees (DE/UK) . Andere vrouwelijke artiesten zijn Saweetie (US), Duda Beat (BR), Griff (UK) en Natalia Lafourcade (MX).