Tik om te zoeken

Sony introduceert ‘slimmere’ draadloze oordopjes

Technologie

Sony introduceert ‘slimmere’ draadloze oordopjes

Sony brengt ‘slimmere’ draadloze oordopjes op de markt. Het model WF-1000XM4 heeft verbeterde digitale noise cancelling en functies als ‘Speak-to-chat’ en ‘Quick attention’.

Met een batterij die het zo’n 8 uur volhoudt en een paar innovatieve extra functies heeft, zet Sony met dit nieuwe model een volgende stap in personalisering van geluidskwaliteit en gebruiksgemak. Stilstaan bij een bushalte, met de trein onderweg of tijdens een vlucht, de oordopjes filteren automatisch ongewenste geluiden weg op iedere locatie. Het design van de WF-1000XM4 is ontworpen met een hoger draagcomfort en meer stabiliteit in het oor.

Via de nieuw ontworpen Integrated Processor V1 biedt de WF-1000XM4 toonaangevende noise cancelling, onder meer dankzij de verbeterde Bluetooth-‘System on Chip’-technologie. Toch gebruikt deze processor minder energie dan zijn voorganger.

Microfoons met dubbele geluidssensor

De WF-1000XM4 beschikt ook over microfoons met een krachtige dubbele geluidssensor. Met twee geluid-detecterende microfoons per oor – een feedforward- en een feedbackmicrofoon – wordt omgevingsgeluid opgevangen en geanalyseerd. Dit leidt tot een nauwkeurige noise cancelling.

De eveneens nieuw ontwikkelde Noise Isolation-eartips geven een verbeterde pasvorm. De nieuwe eartips zijn gemaakt van polyurethaanschuim dat zacht en elastisch is en het contactoppervlak tussen de oordop en het oorkanaal maximaliseert. Dit minimaliseert openingen en isoleert lawaai. Bovendien is er meer grip op het oorkanaal voor een betere pasvorm.

Oordopjes herkennen stem van de gebruiker

Met de Speak-to-Chat functie is het eenvoudig om korte gesprekken te voeren zonder de oordopjes uit de oren te halen. Het bestellen van koffie tijdens het luisteren van muziek of het vragen van de weg op het station, is hierdoor  eenvoudiger. Door simpelweg te spreken herkennen de oordopjes automatisch het stemgeluid van de gebruiker. De muziek stopt pauzeert en laat omgevingsgeluid toe zodat het gesprek gevoerd kan worden zonder de oordopjes uit te halen. Na het laatste spraaksignaal start de muziek automatisch na 30 seconden, of door een simpele aanraking via de touch-bediening. Speak-to-Chat herkent en reageert enkel op de stem van de gebruiker.

Touchpad aan rechteroorschelp

Ook is de Quick Attention-modus beschikbaar via een touchpad aan de rechteroorschelp. Door aanraking via de handpalm wordt de noise cancelling tijdelijk uitgeschakeld en activeren de microfoons. Op deze manier is het mogelijk een gesprek te voeren of aankondiging te beluisteren – zonder de oordopjes uit te hoeven halen. Via het touchpad kan ook van nummer gewisseld worden, is het volume instelbaar en kan een telefoongesprek worden opgenomen.

De oordoppen beschikken ook over de functie ‘instant pause and play’ voor een prettige luisterervaring. Bij het verwijderen van de oordoppen stop de muziek automatisch dankzij een sensor die detecteert wanneer één of beide oordoppen gedragen worden. Zodra de oortjes weer gedragen worden speelt de muziek automatisch verder.

De WF-1000XM4 is vanaf juni 2021 in zwart en zilver verkrijgbaar in de Benelux voor € 280.

Bekijk hieronder een productvideo: