Tik om te zoeken

Sony introduceert ‘fantoomluidsprekers’

Technologie

Sony introduceert ‘fantoomluidsprekers’

Sony brengt het audiosysteem HT-A9 op de markt met 360º surroundgeluid en ‘fantoomluidsprekers’. De fabrikant belooft een nieuwe vorm van geluidsbeleving bij films en games.

De Spatial Sound-technologie maakt het voor producers mogelijk om een 360-graden muzikale belevenis te bouwen. Elementen als positie, afstand en hoek van de audiobron worden meegenomen in de geluidsopnamen. Daardoor voelt het alsof de luisteraar midden in de actie zit, aldus Sony. Via Sound Field Optimization worden de relatieve hoogte en positie van elke luidspreker gemeten. Zo stelt het systeem de geluidsgolven samen en creëert het op basis van slechts 4 speakers 12 ‘fantoomluidsprekers’ die voor het 360°-geluid zorgen. De vier luidsprekers maken draadloos verbinding zodat de ruimte niet vol ligt met kabels. Om Sound Field Optimization te activeren, volstaat het om via het startmenu op de tv de Easy Setup aan te vinken.

‘Fantoomluidsprekers’ maken geluidsveld breder

Met de ‘fantoomluidsprekers’ binnen een geoptimaliseerd geluidsveld zijn bijvoorbeeld windvlagen of dierengeluiden met een nieuwe intensiteit te horen. Het ruimtelijke geluidsveld wordt breder en omvattender. Meubels verplaatsen of precies positioneren van de speakers is niet nodig. Geluid met bioscoopkwaliteit is mogelijk door de integratie van Dolby Atmos en DTS:X op de HT-A9.

De HT-A9 is ontworpen met toonaangevende technologieën om de superieure geluidskwaliteit te leveren die nodig is voor 360 Spatial Sound Mapping. De luidsprekers zijn voorzien van X-Balanced Speaker Units met een unieke rechthoekige vorm om het diafragmagebied te maximaliseren. Dit levert rijkere bassen terwijl het geluidsniveau en de helderheid intact blijven. Ook wordt het geluid door de omhoog gerichte luidsprekers op het plafond weerkaatst voor een meeslepende overhead audio.

Door een optionele subwoofer aan het systeem toe te voegen wordt een krachtiger geluid geproduceerd met meer impact dan vergelijkbare audiosystemen. Er zijn twee modellen beschikbaar die ontworpen zijn om diepere bassen, meer stemhelderheid en een extra getrouwheid naar voren te brengen.

Compatibel met o.a. Chromecast en Apple Airplay2

De HT-A9 biedt gemakkelijk toegang tot veel gebruikte muziekdiensten zoals Spotify. Het is ook mogelijk om met zowel Chromecast als Apple Airplay 2 muziek te streamen. De speakers zijn eenvoudig aan Bluetooth-compatibele toestellen te koppelen. Bovendien kan het audiosysteem via de ingebouwde Wi-Fi met het internet worden verbonden voor directe toegang tot muziekdiensten vanaf apparaten in een netwerk.

De HT-A9 is compatibel met Google Assistant en ingebouwde Chromecast of met apparaten die Amazon Alexa ondersteunen.

Het audiosysteem is vanaf september 2021 in de Benelux verkrijgbaar voor € 1.800.

Kijk hieronder naar een promovideo van de HT-A9: