Tik om te zoeken

Signdancers beelden songs Eurovision uit op YouTube

Video

Signdancers beelden songs Eurovision uit op YouTube

De liedjes van de 39 deelnemers aan het Eurovision Songfestival zijn door signdancers uitgebeeld in YouTube-video’s. Kijkers met een auditieve beperking zien de betekenis van de songteksten in de gebaren en dansbewegingen.

Tijdens de halve finales op 18 en 20 mei en de finale op 22 mei worden de liedjes uitgezonden met gebarentolken (voor de presentatieteksten) en signdancers op het themakanaal NPO 1 extra en via NPO Start. De programma’s worden ook live ondertiteld op NPO 1 via teletekstpagina 888.

Signdansen is een combinatie van playbacken, gebaren en dansen en werd in 2019 voor het eerst ingezet tijdens het Songfestival. Executive producer Sietse Bakker: “Het Songfestival is van en voor iedereen en juist daarom hebben we verschillende initiatieven om te zorgen dat mensen met een visuele of auditieve beperking de shows zo goed mogelijk kunnen volgen en meebeleven, zowel in Rotterdam Ahoy als op tv. Met diverse aanbevelingen van deskundigen zijn we aan de slag gegaan om de inclusiviteit van het Eurovisie Songfestival verder aan te scherpen. Daarmee hopen we een voorbeeld te zijn als één van de allereerste grote evenementen die voor een brede doelgroep toegankelijk worden.”

De signdance-video’s zijn te zien op dit YouTube-kanaal van AVROTROS. Kijk hieronder naar de versie van de Nederlandse inzending Birth of a New Age: