Tik om te zoeken

RTL en Talpa fuseren om Videoland te versterken

Video

RTL en Talpa fuseren om Videoland te versterken

RTL en John de Mols Talpa willen fuseren om onder meer streamingdienst Videoland verder uit te bouwen. De ambitie is een sterke Nederlandse crossmediagroep te ontwikkelen die kan concurreren met de grote Amerikaanse en Chinese techplatforms.

De nieuw op te richten groep beschikt over zowel de schaal en middelen als de creativiteit om de concurrentie met wereldwijde technologieplatforms aan te gaan in Nederland.

Door de synergieën van beide partijen ontstaat een extra waarde voor beide aandeelhouders van naar schatting € 100 miljoen à € 120 miljoen per jaar.
Talpa Network brengt haar activa in – onder meer TV, radio, print, digitaal en e-commerce – en krijgt een belang van 30 procent.

Meer investeren in lokale content

Gezien de groeiende concurrentie met de wereldwijde technologieplatforms stelt de fusie de gecombineerde groep in staat meer te investeren in lokale content, technologie en data, waardoor het Nederlandse publiek een zo breed mogelijk scala van hoogwaardige entertainment en betrouwbare informatieve programma’s kan worden geboden. Verwacht wordt dat zowel de Nederlandse creatieve sector als de advertentiemarkt profiteert van de langetermijnstrategie van RTL Group en Talpa Network.

De transactie, die is goedgekeurd door de Raad van Bestuur van RTL Group en Talpa Holding, heeft nog goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteiten en wordt naar verwachting afgerond in de eerste helft van 2022.

Nieuwe formats voor Videoland

De contentonderdelen van Talpa Network (Talpa Concepts, Talpa Entertainment Producties) – die geen onderdeel zijn van de deal – en RTL Nederland gaan een contentovereenkomst aan voor nieuw ontwikkelde formats voor lineaire tv-zenders en voor de streamingdienst Videoland.

Elmar Heggen, COO en plaatsvervangend CEO van RTL Group: “Deze fusie laat zien dat het samengaan van nationale commerciële omroepen in een snel veranderende omgeving een sterke basis vormt voor toekomstige groei en het belang van onze aandeelhouders dient. John de Mol heeft een uitstekende staat van dienst als ondernemer en op creatief vlak. Ons langdurige partnerschap en onze samenwerking op het gebied van contentontwikkeling wordt een belangrijke succesfactor voor onze lineaire tv-zenders en streamingaanbod.”

“Fusie kan zich meten met Amerikaanse en Chinese spelers”

John de Mol, eigenaar van Talpa Network: “Ik ben Talpa Network begonnen om een sterk Nederlands mediabedrijf op te bouwen dat kan concurreren met de groeiende wereldwijde platforms, om lokale content in stand te houden. Dat is precies wat deze stap ons laat doen. En ik ben blij dat de deal een sterk Nederlands bedrijf creëert dat niet alleen hoogwaardige Nederlandse content garandeert, maar zich ook kan meten met de Amerikaanse en Chinese technologiespelers. Bovendien kan ik mij hierdoor weer volledig concentreren op wat ik het leukst vind: nieuwe innovatieve content creëren en ontwikkelen.”