Tik om te zoeken

Onthullend portret Naomi Osaka bij Netflix

Video

Onthullend portret Naomi Osaka bij Netflix

Hoe voelt het om een van de beste tennisspeelsters ter wereld te zijn? Die vraag staat centraal in de nieuwe driedelige Netflix-documentairereeks Naomi Osaka.  

De makers volgden de jonge Japans-Amerikaanse tennisster twee jaar lang, terwijl ze haar spel aanscherpt, haar roots verkent en haar plek probeert te vinden als tenniskampioene en runner-up. “Ik heb het gevoel dat waar ik nu sta, iets is dat ik voor lief nam. En voor mij voelt het alsof ik het ergens voor zou moeten gebruiken,” zegt ze. “Ik geloof dat je, in plaats van te volgen, je eigen pad moet maken.”

Regisseur en uitvoerend producent Garrett Bradley legt uit over wat haar aantrok in het project, Naomi’s ‘onvervalste eerlijkheid’ en hoe het landschap verschuift voor de volgende generatie atleten die in de schijnwerpers staan.

Wat trok je aan in Naomi als onderwerp?

“Omdat ik Naomi niet kende voordat we begonnen met filmen, was het belangrijk dat ik zo open mogelijk bleef – dat ik niet aan het project begon met een specifiek idee over wie ze was of zelfs wat de serie zou gaan worden. Naomi is een diepgaand persoon, ze is een zeer oplettend, analytisch en opmerkzaam persoon. Haar gevoelens zijn echt goed afgestemd voor iemand van haar leeftijd en daarom is ze ook een van de besten in haar vak.”

Naomi OsakaBalans vinden

“Dat alleen al was genoeg voor mij om me tot het project aangetrokken te voelen, maar ik denk dat ik ook erg geïnteresseerd was in wat er voor nodig is om op die leeftijd balans te vinden – wat er voor nodig is om de beste te zijn in wat je doet en tegelijkertijd een hoger doel te blijven zien. Hoe verandert dat doel in de loop van de tijd als je van mijlpaal naar mijlpaal gaat?”

Heb je het gevoel dat de thema’s van de serie over ras, identiteit, genderpolitiek en sport versterkt worden door de timing van de uitzending op Netflix?

“Ik denk dat de serie meer begrip kan bieden over de opofferingen die nodig zijn, de discipline die vereist is en wat het uiteindelijk betekent om persoonlijk evenwicht en levensdoel te vinden voor zowel een jonge Gen Z-vrouw als een topatlete. Ik denk dat het moeilijk zou zijn geweest om op dit moment iets te maken rondom Naomi, zonder te erkennen dat haar carrière wordt beïnvloed door wereldwijde veranderingen.”

Wat hoop je dat mensen uit de serie oppikken?

“Naomi staat nog helemaal aan het begin van haar carrière en ze was tijdens het filmen op een plek waar ze zichzelf behoorlijk grote vragen stelde over het leven. Die vragen werden uiteindelijk weerspiegeld op een wereldwijde schaal, iets wat we niet helemaal hadden kunnen voorzien. De serie gaat dus over haar reis in de sport en de media, de hoogte- en dieptepunten binnen een momentopname van haar leven, maar het gaat ook over het doel van het leven, over normen, over de moed die nodig is om iemands persoonlijke waarden het werk te laten doen en vice versa. Ik hoop vooral dat mensen de kracht van empathie kunnen voelen en dat ze zich aangemoedigd voelen om risico’s te nemen in het leven, misschien vooral op momenten waar de inzet onmogelijk hoog voelt.”

Naomi Osaka is beschikbaar vanaf 16 juli op Netflix.

Bekijk hieronder de trailer: