Tik om te zoeken

Ontboezemingen Ton Verlind nu ook als luisterboek

Audio

Ontboezemingen Ton Verlind nu ook als luisterboek

Het spraakmakende boek Een schitterende slangenkuil van oud-tv-journalist Ton Verlind is nu ook uitgebracht als luisterboek. Het beschrijft zijn herinneringen aan vijftig jaar journalistiek, vanaf de voeten in de klei tot in de top van de publieke omroep.

Krant, radio, televisie en social media opereren permanent in een slangenkuil van belangen. Ze onthullen, vertellen de verzwegen verhalen, beschrijven kongsi’s en zijn er zelf onderdeel van. Mediaorganisaties en hun journalisten kunnen het verschil maken door onderwerpen wel of niet op de agenda te zetten.

“Kritische berichtgeving heeft soms een hoge prijs”

Ton Verlind opereerde in die slangenkuil. Als journalist bij onder andere KRO’s actualiteitenrubriek Brandpunt, maar later ook als directeur van die omroep leerde hij de verschillende kanten kennen van dezelfde medaille. Verlind: “Soms hoorde ik bij de jagers, dan weer was ik zelf de prooi. Het boek gaat over dát wat me als journalist fascineerde, maar ook wat me verbaasde. Het laat aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen de kracht zien van de media om veranderingen ten goede tot stand te brengen, maar evenzeer dat kranten, radio en televisie de slaaf zijn van een systeem waarin ‘meer’ een grotere drijfveer vormt dan ‘beter’. Kritische berichtgeving heeft soms een hoge prijs; de media doen niet louter verslag van de crisis, ze houden hem ook in stand.”

Het luisterboek is ingesproken door Rudolf Bijleveld en beschikbaar via Storytel of Luisterrijk.

Beeld: Bram Delmee