Tik om te zoeken

NRC Podcasts wint Zilveren Reissmicrofoon 2021

Podcast

NRC Podcasts wint Zilveren Reissmicrofoon 2021

NRC Podcasts heeft de Zilveren Reissmicrofoon 2021 gewonnen. Jurylid Vincent Bijlo reikte de prijs uit aan NRC-hoofdredacteur René Moerland. De award voor de speciale vermelding werd uitgereikt aan makers Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt voor de podcast Sorry voor mijn broertje / Verklaring omtrent gedrag van NPO 3FM en KRO-NCRV. 

“Het is een enorme eer voor NRC om als eerste niet-omroep ooit een Zilveren Reissmicrofoon te ontvangen,” reageerde René Moerland, hoofdredacteur van NRC. “We zijn trots op al onze audiomakers en journalisten die zoveel energie en plezier in NRC Audio steken. Dat we van audio houden hebben we ontdekt door podcasts als NRC Vandaag, Onbehaarde Apen, Haagse Zaken en door onze series, zoals het door de jury genoemde Hans en nu weer Generatie 9/11. Deze prijs is een prachtige beloning en een aansporing om verder te groeien als NRC Audio.”

‘NRC podcasts ter zake kundig en herkenbaar’

Volgens de jury van de Stichting Nipkow, die de Zilveren Reissmicrofoon jaarlijks uitreikt, is NRC in een paar jaar tijd dé uitgever geworden van informatieve en goed gemaakte podcasts: “Waar BNR een voorsprong had, de NPO heel laat aanhaakte, is eigenaar Mediahuis van NRC vroeg gaan investeren in audio. NRC Vandaag is één van de beste beluisterde podcasts van Nederland en meteen een typisch visitekaartje van NRC Audio. De podcast is ter zake kundig, goed verzorgd opgenomen en gemonteerd, met een eigen herkenbare vormgeving. Het kan dus wél, je met relevante inhoud onderscheiden in een markt vol keukentafel klets-podcasts. Ook uniek is hoeveel jonge mensen je hier inhoudelijk hoort zijn. Niet alleen de redacteuren en makers achter de microfoon zijn geregeld jong, ruim twee derde van de luisteraars is jonger dan 35 jaar. Het is niets minder dan een audio revolutie, want informatieve zenders als NPO Radio 1 en BNR trekken vooral vijftigplussers.”

‘Perfecte aansluiting op doelgroep 3FM’

Een speciale vermelding is voor de podcast Sorry voor mijn broertje/Verklaring omtrent gedrag van Sjoerd Litjens en Jan Paul de Bondt (NPO 3FM, KRO-NCRV, Hogeschool Utrecht: Lectoraat Kennisanalyse Sociale Veiligheid en mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Oldekotte). Volgens de Nipkow-jury mondde het criminologische audioproject Verklaring omtrent gedrag uit in de scherp gefocuste podcastreeks Sorry voor mijn broertje die ‘door toon, vormgeving en inhoud de perfecte aansluiting vindt op het merk en de doelgroep van 3FM’.