Tik om te zoeken

Nieuwe streamingdienst Symphony brengt klassiek in de huiskamer

Video

Nieuwe streamingdienst Symphony brengt klassiek in de huiskamer

Zaterdag 24 september is de officiële lancering van de Nederlandse streamingdienst Symphony, de ‘Netflix voor symfonische klassieke muziek’. Deze online dienst wil de wereld van Beethoven, Mahler, John Williams en andere grote componisten ontsluiten voor een wereldpubliek. 

Sinds juni loopt er een bètatest van Symphony in een beperkt aantal landen. De officiële lancering gebeurt met een wereldwijde stream van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Online naar live concerten kijken is sinds corona niet vreemd meer. Maar dan moet je wel heel goed weten wat je mooi vindt en waar je het kunt vinden. Muziekliefhebbers worden niet bij de hand genomen en al helemaal niet geïnspireerd of geadviseerd. Dat is wat Symphony wel gaat doen. De abonnee krijgt als het ware een stoel op de eerste rij, maar ook een backstage-pas voor verhalen achter de muziek en exclusieve interviews met solisten en dirigenten.

Vijfhonderd miljoen muziekliefhebbers

De oprichters van Symphony zijn Rob Overman, voormalig orkestdirecteur en media-ondernemer, en Henk Bout, oprichter van het grootste videoproductiebedrijf van Nederland ‘United Broadcast Facilitities’ (nu: EMG) en exploitant van streamingdiensten BeyondDutch. Het team werd compleet met de komst van José Evers, merkstrateeg en voormalig partner van reclamebureau XXS Amsterdam en Bauke Freiburg van het Amsterdamse digitaal creatief bureau Videodock.

Henk Bout: “Netflix, Amazon Prime en Disney Plus hebben een nieuwe mediarealiteit gecreëerd. Bij Beyond Dutch heb ik ervaren dat er in die nieuwe realiteit ook plaats is voor initiatieven die zich richten op niche doelgroepen. Je moet er dan wel voor zorgen dan de hele ervaring, zowel qua beeld als qua technologie, op het niveau van deze grote spelers is. Als je dat goed doet, dan kun je een markt van 500 miljoen liefhebbers van klassieke muziek bedienen.”

Helft van de opbrengst gaat naar de orkesten

Twee jaar geleden – midden in de corona tijd – startte Symphony met het benaderen van orkesten. De meesten reageerden direct enthousiast. Ze hadden inmiddels ervaren dat ze weliswaar prachtige registraties online kunnen zetten, maar dat het heel moeilijk is om de kosten te dekken uit de online kaartverkoop. Binnen de samenwerking is af met Symphony vloeit de helft van de opbrengsten van de streamingdienst terug naar de orkesten.

De deelnemende orkesten zijn het Concertgebouworkest, London Symphony Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Orchestre symphonique de Montréal, Czech Philharmonic, The Cleveland Orchestra, Tonhalle Orchester Zürich en het Budapest Festival Orchestra. Dit najaar volgen nog meer orkesten.

Symphony Night Live

Symphony bevat uiteindelijk de meest uitgebreide verzameling van symfonische uitvoeringen, variërend van Mozart’s pianoconcerten tot symfonieën van Beethoven, Tsjaikovski en Mahler en filmmuziek van componisten als John Williams en Ennio Morricone. En er komt steeds meer muziek bij. Alle deelnemende orkesten zullen elk vier concerten per jaar livestreamen onder de titel Symphony Night Live. Avondvullende registraties compleet met interviews, behind the scenes, verhalen en commentaar door kenners.

De abonnementskosten zijn € 9,95 per maand.