Tik om te zoeken

Nieuwe Britse mediawet moet streamingdiensten reguleren

Backstage

Nieuwe Britse mediawet moet streamingdiensten reguleren

De Britse mediawet moet worden aangepast om omroepen als BBC, Channel 4 en ITV te helpen concurreren tegen streamingdiensten. Een van de voorstellen is een sneltoets voor de BBC iPlayer toe te voegen aan afstandsbedieningen van smart-tv’s.

Het Department of Digital, Culture, Media and Sport wil Britse omroepen niet alleen toegankelijker maken voor het publiek, maar ook dat Amerikaanse streaminggiganten als Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ moeten worden ‘gereguleerd’, want: “De streamingdiensten hebben een ongewenste invloed op het vermogen van de consument om online en via streaming toegang te krijgen tot de inhoud van de publieke omroepen”.

“Het is een kwestie van bekendheid”

De bijna 20 jaar oude omroepwet moet volgens het ministerie vernieuwen om de traditionele omroepen beter te laten concurreren in een digitale wereld. Julian Knight, voorzitter van de commissie die het voorstel uitwerkte: “Het is een kwestie van bekendheid. Al te vaak verliezen publieke omroepen het op dominante platforms met inhoud die moeilijk te vinden is of geen merknaam heeft. De publieke omroepen zouden echter meer voor zichzelf moeten doen. Alleen door hun middelen te bundelen kunnen ze concurreren met Netflix en andere platforms”, aldus Knight, die BritBox aanhaalt als voorbeeld van de samenwerking tussen de BBC en ITV om een ‘one-stop shop’ voor streaming content te creëren.

Sneltoets voor iPlayer naast Netflix

Een van de voorstellen is om fabrikanten van smart-tv’s aan te moedigen sneltoetsen voor platforms als BBC iPlayer naast Netflix op hun afstandsbedieningen op te nemen.

De BBC is blij dat de wetgeving eindelijk wordt aangepast: “De bijgewerkte wetgeving kan ervoor zorgen dat de BBC prominent aanwezig is op digitale platforms, zodat het publiek gemakkelijk programma’s van de publieke omroep kan vinden, en we snel kunnen reageren op de verwachtingen van het online publiek.”

Bron: Independent