Tik om te zoeken

Nick Schilder onderzoekt duurzamer leven in podcastserie

Audio en podcasting

Nick Schilder onderzoekt duurzamer leven in podcastserie

Zanger Nick Schilder maakt in samenwerking met de Postcode Loterij de 6-delige podcastserie Plan B over duurzaam leven. Hij gaat hierin op zoek naar nieuwe gewoontes en komt in contact met ‘scherpe denkers en originele doeners’.

Schilder probeert als bewuste consument zoveel mogelijk de juiste, duurzame keuzes te maken. Maar hij vraagt zich af of hij niet méér zou kunnen doen: leven op een manier die goed is voor onze planeet. In Plan B onderzoekt hij vanuit zijn eigen afvalbak, kledingkast, fruitschaal

De podcast is voortgekomen uit Nicks nieuwsgierigheid naar duurzaamheid. Hij verdiept zich al jaren in dit onderwerp. Als bewuste consument probeert hij zoveel mogelijk verantwoorde keuzes te maken, maar hij vraagt zich af of hij niet meer kan doen. Met een onderzoekende en nieuwsgierige blik houdt hij zijn eigen gewoontes tegen het licht.

Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij denkers met verhelderende achtergrondinformatie en doeners die met een verfrissende aanpak laten zien hoe het anders kan. Van circulaire spijkerbroekenfabrikanten tot eten uit een voedselbos. Inzichten en ideeën die Nick vervolgens in zijn eigen leven kan toepassen.

Bewustzijn over duurzamere keuzes

Plan B wil vooral laten zien dat duurzamer leven vaak een kwestie is van nieuwe gewoontes aanleren. De podcast vergroot het bewustzijn over duurzamere keuzes, zonder moraliserend te zijn, legt de Volendamse artiest uit. “Als het over duurzaamheid gaat, wordt het al heel snel vingerwijzen, over wat je allemaal fout doet. Daar wilden we echt bij wegblijven. Ik doe het zelf namelijk ook niet perfect. Ik denk dat veel Nederlanders zich hierin zullen herkennen. Je wil het wel goed, beter doen, maar hoe dan?”

De eerste aflevering ‘Eén pedaalemmertje afval per jaar: hoe doe je dat?’ is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. De afleveringen van de 6-delige podcastserie verschijnen elke twee weken.

Bron: Broadcast Magazine / Postcode Loterij
Foto: Jurgen Jacob Lodder