Tik om te zoeken

Netflix stevent af op een zwaar jaar

Backstage

Netflix stevent af op een zwaar jaar

Het gaat minder goed met Netflix dan verwacht: de eerder zo onstuimige groei van het aantal abonnees vertraagt sneller, nu consumenten die tijdens de pandemie aan huis gebonden waren, steeds meer naar buiten kunnen. Het aandeel Netflix kelderde met iets minder dan 10%.

Ook kampt de videostreamingdienst zichtbaar met de concurrentie van onder anderen Amazon, Apple TV+ en Disney. Grote titels als The Crown en The Queen’s Gambit zorgden vorig jaar nog voor een forse abonneegroei, dit jaar liggen er minder blockbusters op de plank.

Het abonneebestand van Netflix groeide van januari tot maart wereldwijd nog wel met 4 miljoen huishoudens, maar het is de kleinste toename in een kwartaal in de afgelopen vier jaar. Het kwam ongeveer 2 miljoen abonnees lager uit dan zowel het management als analisten hadden voorspeld. In hetzelfde kwartaal van 2020 werden nog bijna 16 miljoen abonnees toegevoegd.

Mogelijk herstel in tweede helft van dit jaar

In het tweede kwartaal van dit jaar voorspelt Netflix groei van slechts 1 miljoen abonnees wereldwijd, terwijl dat precies een jaar geleden nog een toename van 10 miljoen abonnees was.

Het management van Netflix probeerde beleggers gerust te stellen met het vooruitzicht dat de groei in de tweede helft van het jaar zal herstellen zodra meer tv-series en films die tijdens de pandemie moesten worden uitgesteld, alsnog worden afgemaakt en uitgebracht.