Tik om te zoeken

Netflix maakt serie over opioïdencrisis in VS

Geen categorie

Netflix maakt serie over opioïdencrisis in VS

© HalGatewood

Narcos-bedenker Eric Newman maakt voor Netflix een nieuwe, drugsgerelateerde tv-serie: Painkiller. Het gaat over het drama rond OxyContin en andere zware pijnstillers die ongeveer 250.000 Amerikanen fataal werden. 

Newman: “De tragedie rond de zogenaamde opioïdencrisis is al tientallen jaren aan de gang en groeide uit tot een van de meest verwoestende crises op het gebied van de volksgezondheid. In tegenstelling tot andere drugsepidemieën, die meestal ontstaan door ondergrondse productie en smokkel, begon deze epidemie op recept – verstrekt door artsen, goedgekeurd door overheidsdiensten en gepromoot door een farmaceutische familiegigant die miljarden verdiende terwijl het vertrouwen van patiënten en het publiek werd verraden.”

Agressieve marketing rond OxyContin

Tussen 1999 en 2017 stierven naar schatting een kwart miljoen Amerikanen aan overdoses waarbij pijnstillers op recept betrokken waren, aangestoken door onder meer de agressieve marketing van het merk OxyContin door Purdue Pharma. Krachtige verdovende pijnstillers, of opioïden, werden gebruikt als laatste redmiddel voor patiënten die aan hevige pijnen leden.

Farmaceut Purdue maakte van OxyContin een miljardenbusiness door een marketingcampagne waarin werd beweerd dat de langdurige werking van het geneesmiddel het veiliger maakte dan traditionele pijnstillers. Maar zelfs in de voorgeschreven vorm bleek OxyContin zeer verslavend te zijn. Terwijl het gebruik en misbruik van het medicijn toenam, verborg Purdue wat ze wist voor regelgevers, dokters en patiënten.

Gebaseerd op werk schrijvers en journalisten

Het verhaal in Netflix’s Painkiller is voornamelijk gebaseerd op het werk van twee schrijvers en journalisten: Patrick Radden Keefe (Dirty Money) die voor The New Yorker ‘The family that built an empire of pain’ schreef, en Barry Meier, de Pulitzerprijswinnende journalist en auteur van het boek ‘Pain killer: an empire of deceit and the origin of America’s opioid epidemic. Keefe en Meier zijn als consultants verbonden aan de tv-serie.

De serie Painkiller wordt deze zomer opgenomen en volgend jaar op het scherm gebracht.