Tik om te zoeken

Netflix legt 1 miljard neer voor rechten Sony-films

Video

Netflix legt 1 miljard neer voor rechten Sony-films

Netflix betaalt over vier jaar 1 miljard dollar voor de exclusieve rechten op de films van Sony Pictures Entertainment. De streamingdienst krijgt ook de optie om mee te werken aan nieuwe producties. De films Uncharted (foto) en Bullet Train zijn de eerste titels in het aanbod.

De samenwerking tussen de beide giganten is belangrijk omdat de concurrentie in streaming services het laatste jaar sterk is toegenomen. Weliswaar blijft Netflix nog aan kop met ruim 200 miljoen abonnees, maar het pas eind december 2019 gelanceerde Disney+ hijgt met ruim 100 miljoen abonnees in de nek; waar Netflix tien jaar over deed, haalde Disney in krap zestien maanden binnen aan bereik.

De afspraak met Sony is dat films direct nadat ze in de bioscoop hebben gedraaid, op Netflix verschijnen. In sommige gevallen zou dat zelfs al kunnen terwijl de films nog in de bioscoop spelen.

Uncharted en Bullet Train eerste titels

Netflix heeft met deze deal bovendien de optie om films te kopen die niet naar de bioscoop gaan, en in een aantal producties zal de streamingdienst ook zelf meewerken aan de totstandkoming.

In 2022 zijn films als Morbius, Uncharted (foto), Where the Crawdads Sing en Bullet Train de eerste titels in het aanbod binnen de samenwerking.

De deal loopt vanaf 2022 en geldt vooralsnog voor de Amerikaanse entertainmentmarkt. Het is nog niet bekend welke invloed het contract heeft voor het filmaanbod van Netflix in Nederland.

Bron: The Wrap