Tik om te zoeken

‘Matter’ wordt nieuwe standaard voor smart homes

Technologie

‘Matter’ wordt nieuwe standaard voor smart homes

Eind dit jaar introduceren Apple, Google, Amazon en 180 andere fabrikanten de nieuwe smart-homestandaard Matter. Het is een belangrijke stap in betere samenwerking tussen smart-tv’s, verlichting, speakers, spraakassistenten, deurbellen en andere ‘slimme’ producten in huis.

matter logoAan het nieuwe Matter-logo op producten en verpakkingen kun je voortaan zien dat slimme apparatengoed met elkaar overweg kunnen. Het logo ziet eruit als een trio van pijlen met ronde punten die naar een gemeenschappelijk centrum wijzen. Het logo is ook voor consumenten een manier om snel QR-codes of numerieke codes te vinden bij het instellen van hun apparaten.

Tobin Richardson, chief executive van de Connectivity Standards Alliance die achter Matter zit, verwacht dat het logo net zo “alomtegenwoordig” zal worden als het Wi-Fi-logo momenteel is. “De verschillende slimme apparaten in huis maken deel uit van steeds complexere netwerken. Daarom is des te belangrijker dat ze allemaal dezelfde taal spreken en het Internet of Things breder geaccepteerd te krijgen. Want net als smartphones zal het slimme huis snel een centrale plaats in het dagelijkse leven kunnen gaan innemen”, aldus Richardson.

Samenwerking tussen spraaksystemen

Met de bestaande technologie Connected Home over Internet Protocol (CHIP) is het vaak moeilijk om al deze apparaten met elkaar te laten samenwerken – vooral met Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri die met elkaar concurreren om de voorkeursinterface van de consument te zijn. Matter is ontworpen om te werken met nog maar één netwerkdomein, zodat apparaten werken met elk van deze drie spraakbedieningssystemen – zelfs wanneer je meer dan één systeem gebruikt.

Naar verwachting wordt Matter eind van dit jaar ingevoerd door alle samenwerkende fabrikanten.