Tik om te zoeken

Luistertip: In de ban van Rian – AD

Streamingtips

Luistertip: In de ban van Rian – AD

Journaliste Angelique Kunst brengt vanaf zaterdag 23 juli de wekelijkse podcast In de ban van Rian over ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek en haar rol in het imperium van miljonair Gerard Sanderink.

Onderzoeksjournalist Angelique Kunst, werkzaam voor de Twentse krant Tubantia, schrijft al jaren over de handel en wandel van Rian van Rijbroek. Ze is een vrouw met vele gedaanten: van FIOD-specialist tot fotomodel en van superhacker tot geheim agent. Maar wie is ze nou echt? Waarom doet ze wat ze doet en hoe kan ze al jaren zoveel mensen misleiden?

Onthutsend beeld

In de onthullende podcast In de ban van Rian zoekt Angelique het antwoord op die vragen: “In de afgelopen jaren werd me steeds duidelijker hoe gevaarlijk ‘onzichtbaar’ Rian van Rijbroek te werk gaat. Ze is nu bezig om een aantal mooie en belangrijke Nederlandse bedrijven kapot te maken, en ik zie het als mijn journalistieke taak om haar te ontmaskeren. In deze podcastserie spreek ik mensen die kunnen duiden wie Rian van Rijbroek is en wat haar drijft. Dat levert een onthutsend beeld op.”

Nooit eerder gedeelde passages

In haar zoektocht naar de echte persoon achter Rian van Rijbroek spreekt Kunst met diverse betrokkenen, zoals oud-klasgenoot Annemieke van der Aa, voormalig inlichtingendienstofficier Liesbeth Holterman en Volkskrantjournalisten Huib Modderkolk en Laurens Verhagen. Psycholoog Martin Appelo maakt een karakterprofiel van Van Rijbroek. Kunst spitte honderden e-mails, appjes, opgenomen telefoongesprekken en andere documenten door. In de podcast zijn nooit eerder gedeelde passages te horen.

Angelique Kunst is economieredacteur en onderzoeksjournalist bij Dagblad Tubantia, onderdeel van DPG Media. In 2019 werd ze genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel voor haar onderzoek naar de achtergrond van Rian van Rijbroek en haar invloed op ondernemer Gerard Sanderink. Daarover schreef ze onlangs het boek Er is er hier maar één de baas.

In de ban van Rian is vanaf 23 juli elke zaterdag te beluisteren op AD.nl/podcasts en in alle podcast-apps.

Beluister hier de trailer van de podcastserie.