Tik om te zoeken

Live gamestreaming groeit door naar miljard toeschouwers

Gaming

Live gamestreaming groeit door naar miljard toeschouwers

Eén op de tien mensen op aarde kijkt soms naar een e-sportwedstrijd. Gaming-analysebedrijf Newzoo voorspelt dit jaar meer dan 700 miljoen toeschouwers. De sterkste groei komt uit Afrika, Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

Volgens de trendwatchers is die groei vooral het resultaat van meer mobiel gaming. Tot 2024 worden dubbele groeipercentages verwacht. Tegen die tijd zullen de kijkcijfers de één miljard bereiken.

Sportwedstrijden tussen e-sporters en gamers worden dus een serieuze factor in het landschap van streaming media.

Alleen al het streaming platform Twitch trok sinds april 2020 maandelijks meer dan twee miljoen kijkers. Volgens Newzoo is driekwart van de omzet (700 miljoen euro) in e-sports afkomstig is uit mediarechten en sponsoring.

Stereotype e-sportkijker is geen puber meer

Volgens Fieke Ripping van Dept, de digital agency voor creativiteit, technologie en data, is de stereotype e-sportkijker geen puber meer: “De gaming-demografie bestaat uit 62 procent mannen en 38 procent vrouwen. Ook bestaat 33 procent van het publiek uit mensen van 16 tot 24 jaar oud, 37 procent is 25 tot 34 jaar oud en de resterende 30 procent is ouder dan 35 jaar. De meeste gebruikers hebben een gemiddeld salaris en wonen samen of bij hun ouders. Die thuiswonende puber is weliswaar onderdeel van de groep, maar is dus zeker niet de enige.”

Bron: Marketingfacts / Luuk Ros