Tik om te zoeken

Krijg betaald voor je podcast met PodCastChannel

Audio en podcasting

Krijg betaald voor je podcast met PodCastChannel

PodCastchannel is een nieuw Nederlands initiatief om podcastmakers beter te belonen voor hun werk. Het is een idee van uitgever en schrijver Han Peeters en online marketeer Marc de Groot. PodCastchannel verspreidt de podcasts naar kanalen waar zij eerder niet te horen waren.

Han PeetersHan Peeters (foto) is goed ingevoerd in de wereld van de digitale distributie. Sinds begin 2019 produceerde hij 800 luisterboeken met ongeveer 100 professionele stemacteurs. Ook is hij met het bedrijf ClusterEffect uitgever van zo’n 400 e-boeken en schreef hij 14 boeken. PodCastchannel is eigenlijk een logisch vervolg op wat hij al had opgebouwd: “PodCastChannel is een wagon aan de trein die alsmaar doordendert. Als uitgever van podcasts maken we gebruik van alle uitleenkanalen die we al inzetten voor de luisterboeken. Dat wil zeggen dat podcasts in download en in streaming beschikbaar komen bij Bibliotheek.nl, Spotify, LuisterRijk, Libris, Boeken.com, Boekkado, Bol.com, Apple Music, Youtube Music, Deezer, Napster, Storytel, Bol KOBO+, Cliffer, Nextory, BookBeat en nieuwe partijen die in deze markt actief worden.”

Geldstroom waar podcastmakers van profiteren

“Bij elkaar gaat het om een groot bereik, waar de makers van podcasts nu nog niet of nauwelijks te vinden zijn. Bij deze uitleenkanalen worden producenten betaald voor hun content. Dat kan een vast bedrag per uitlening zijn of een bedrag dat gerelateerd is aan de speel- of luisterduur. Ieder platform gaat er anders mee om, maar hoe dan ook komt er een geldstroom op gang waar podcastmakers van kunnen profiteren.”

Geen exclusiviteit

PodCastChannel vraagt geen exclusiviteit voor de content die wordt gedistribueerd. Han Peeters: “Het gaat om additionele kanalen en zoals makers hun podcasts nu op hun websites en elders publiceren kan dat gewoon blijven bestaan. Elke podcast krijgt bij ons een ISBN-nummer waaraan alle metadata zijn opgehangen. Het vergt dus een iets andere benadering, waaraan ook een verkoopprijs m.b.t. download wordt gekoppeld. Wat we zien bij de luisterboeken is dat dit een zeer gering aandeel is. Slechts 3 op de 1.000 streams vindt plaats in download. Voor de podcasts zal dit niet anders zijn.’

60 Procent van omzet uitgekeerd

De verdiensten voor de podcastmakers zijn afhankelijk van de populariteit van de maker, het onderwerp en de speelduur: “Elke podcast krijgt een genre mee, waardoor ze tussen de luisterboeken komen te staan totdat streamingplatforms de classificering zoals bij e-boeken en luisterboeken ook specifiek voor podcasts instellen. Het aansluiten met je podcast(s) bij PodCastChannel kost niets, behalve een eenmalige entreevergoeding per podcast van € 25, die we verrekenen met de behaalde omzet. Om het voor de makers zo interessant mogelijk te maken, keren wij elk kwartaal 60 procent van de behaalde omzet aan hen uit.’

Voor meer informatie: www.podcastchannel.nl

Logo PodCastChannel podcastuitgeverij