Tik om te zoeken

Koen Verweij en Jutta Leerdam gaan voor alles of niets

Video

Koen Verweij en Jutta Leerdam gaan voor alles of niets

Professioneel topschaatsers en partners Koen Verweij en Jutta Leerdam zijn vanaf donderdag 20 januari te zien in de driedelige documentaireserie Koen en Jutta – Alles of niets op Videoland. Centraal staat hun voorbereiding op de Olympische Winterspelen in Beijing.

De sporters hebben beiden maar één doel: Olympisch goud op de Winterspelen. Maar daarvoor moeten zij zich eerst zien te plaatsen op het Olympische kwalificatie toernooi in Heerenveen. Het blijkt een weg vol hobbels. Documentairemaker Nick Hoedeman volgt het stel in de aanloop naar dit belangrijke toernooi.

Trainingskampen, wedstrijden en sportscholen: voorafgaand aan de Olympische Winterspelen die op 4 februari starten in Bejing werken beiden zich dagelijks in het zweet om mentaal en fysiek klaar te zijn voor hun grote droom. De schaatsen zijn geslepen, de spanning is leesbaar op hun gezichten en de adrenaline giert door hun lijf. Ze hebben slechts één kans om op het Olympisch Kwalificatie Toernooi te bewijzen dat zij de beste van de wereld zijn en thuishoren op de Olympische Spelen.

Wie zijn Koen en Jutta?

Koen was op de Olympische Spelen in Sochi (2014) slechts drieduizendste van een seconde langzamer dan de nummer 1. Met zo’n minuscuul klein verschil de gouden plak uit je handen zien glijden is zuur. Juist die drieduizendste van een seconde is zijn drijfveer om nog één keer te strijden voor individueel goud op zijn favoriete afstand: de 1500 meter. Na zijn succesvolle jaren volgde een sabbatical waarna hij zijn draai moeilijk kon vinden bij andere teams. Hij kan zijn droom alleen nog verwezenlijken door het opzetten van een eigen schaatsploeg. Voor hem is hierdoor de kou uit de lucht.

Grootste Nederlandse schaatstalent

Jutta staat echter nog maar aan het begin van haar schaatscarrière en wordt nu al gezien als het grootste Nederlandse talent – met op jonge leeftijd al een wereldtitel op zak. De bekende schaatsploegen staan voor haar in de rij om haar in hun team op te nemen. Toch besluit Jutta mee te gaan in het avontuur van Koen. Samen richt het stel Team NXTGEN op. Met deze stap heeft Koen naast zijn Olympische ambitie nog een andere uitdaging: de schaatsploeg managen. Dit zorgt voor de nodige fysieke en mentale spanningen.

Naast het compleet afzien zijn er ook momenten voor ontspanning. Zo gaan Koen en Jutta op vakantie naar St. Moritz en wordt geregeld familie bezocht. Tijdens de familiebezoeken spreken ouders, broers en zussen openlijk over de impact die het schaatsleven van Koen en Jutta op hun familieleven heeft.

Bekijk hieronder de trailer.