Tik om te zoeken

Kings of Leon heeft primeur met album in NFT-valuta

Audio

Kings of Leon heeft primeur met album in NFT-valuta

De Amerikaanse band Kings of Leon experimenteert als eerste met een album in de vorm van een non-fungible token (NFT). Voor 50 dollar in de vorm van een token krijg je, naast streaming audio, twee weken lang diverse extra’s – daarna is het een verhandelbaar verzamelobject.

Bewegende albumhoes en limited-edition op vinyl

Het album When you see yourself krijgt exclusief op het muziek- en evenementenplatform YellowHeart een release met veel extra’s. Naast verbeterde media als een alternatieve, bewegende albumhoes bevat het een digitale download van de muziek en een limited-edition versie op vinyl.

Overigens wordt het album wel in een standaardversie uitgebracht op onder meer Spotify, iTunes, Apple Music en Amazon.

NFT’s zijn een soort cryptocurrency die, in plaats van geld, activa als kunst, muziek en tickets bevatten. Het werkt op het principe van blockchain. In het geval van NFT’s is de waarde van een transactie subjectief en kan het daarom fluctueren zoals bijvoorbeeld aandelen.

Kings of Leon brengt eigenlijk drie soorten tokens uit als onderdeel van de zogenaamde serie ‘NFT Yourself’. Een van die soorten is een speciaal albumpakket, terwijl een ander type rechten geeft op b.v. levenslang eersterangs plaatsen bij concerten. Een derde NFT-soort is alleen voor exclusieve audiovisuele kunst.

Race naar de bodem door streaming

YellowHeart Kings of LeonDe basis van deze nieuwe aanpak door de band is gelegd door YellowHeart in New York, dat blockchain-technologie gebruikt om waarde terug te brengen bij de muziek en verbetering van de relaties met fans. “In de afgelopen 20 jaar zagen we de devaluatie van muziek”, aldus CEO Josh Katz. “Muziek is geweldig geworden n het verkopen van alles, behalve muziek. Terwijl het vroeger 20 dollar kostte om één liedje te pakken te krijgen dat op een cd stond, ontstond daarna met streaming services een race naar de bodem waar je voor zo weinig mogelijk geld toegang hebt tot alles. We zitten nog in een vroege fase, maar ik denk dat NFT de manier is waarop musici voortaan hun tracks uitbrengen: als ze er 100.000 verkopen voor een dollar per stuk, hebben ze 100.000 dollar verdiend.”

Zeldzaam kunstwerk

Het biedt 18 ‘gouden tickets’ van het album aan in NFT. Hiervan veilt de band 6 stuks. De andere 12 worden bewaard zoals een kunstenaar zou doen met een zeldzaam werk. YellowHeart-ceo Josh Katz: “Elk van deze tickets is een unieke NFT met de mooiste Kings of Leon-kunst die je ooit hebt gezien.”

Een van de singles op het nieuwe album is The Bandit. Kijk hieronder naar de clip.

Bron: Rolling Stone / YellowHeart