Tik om te zoeken

Kijktip: Radar helpt de energierekening te overleven

Streamingtips

Kijktip: Radar helpt de energierekening te overleven

AVROTROS brengt de vierdelige online-serie Radar: Overleef de energierekening op NPO Plus. Hierin worden vragen beantwoord over hoe Nederlanders anders met energie kunnen omgaan en hun huis verduurzamen. 

Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Waar mensen eerder 200 of 300 euro per maand betaalden voor hun energie, worden ze nu geconfronteerd met een verdubbeling, soms zelfs meer. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit onbetaalbaar en reden tot grote zorg.
Op individueel niveau heb je geen invloed op de gasprijs, maar je kunt wel iets aan je rekening doen door anders met energie om te gaan en je huis te verduurzamen. Maar hoe doe je dat? Bij wie haal je advies? Hoe weet je of een adviseur betrouwbaar is? En wat moet je als adviezen elkaar tegenspreken? De komende weken gaat Radar in op deze vragen in de vierdelige online-reeks van Radar.

Antoinette Hertsenberg gaat het land in

Helaas is er niet één handleiding te geven voor het verduurzamen van huizen, het is geen ‘one size fits all’. Elk huis is anders en wordt anders bewoond en dat betekent dat iedereen zelf het wiel moet gaan uitvinden. Antoinette Hertsenberg gaat het land in om vast te leggen wat mensen tegenkomen als ze willen verduurzamen. Wat moet je met een prachtig maar tochtig jaren 30 huis? Wat is verstandig om te doen als je maar een klein budget kunt investeren?

Ontmaskering energieadviseurs

Co-presentator Fons Hendriks brengt in beeld waar huurders tegenaan lopen als woningbouwverenigingen niet mee willen werken aan verduurzaming, hij bezoekt studenten die op kosten gejaagd worden door de hoge energieprijzen, hij belicht de verschillen in verduurzamings-subsidies tussen gemeenten en ontmaskert energieadviseurs die wel subsidie opstrijken maar niet leveren.

Daarnaast brengt deze AVROTROS-serie oplossingen in beeld die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen: de hybride warmtepomp, airco’s als verwarming, infraroodpanelen en een warmtebesparend ventilatiesysteem. Een inwoner van Lemelerveld bedenkt zelf een totaalpakket: kosten 8500 euro. Daardoor is hij van het gas af en heeft hij geen energierekening meer.

Radar: Overleef de energierekening is te volgen op NPO Start.