Tik om te zoeken

Kijktip: NIKKI – Videoland

Streamingtips

Kijktip: NIKKI – Videoland

De Videoland Original-documentaire NIKKI volgt de 18-jarige Nikki als één van de minstens 577.000 kinderen in Nederland met ouders die kampen met psychische en/of verslavingsproblemen. 

Karin (46), de moeder van Nikki, heeft een persoonlijkheidsstoornis. Dit brengt Nikki vaak in een loyaliteitsconflict: zij navigeert tussen de liefde voor haar ouders en de zoektocht naar haar eigen identiteit. Voor wie moet zij kiezen: haar ouders of zichzelf?

NIKKI geeft gezicht aan KOPP/KOV-kinderen

Verontrustend is dat 65% van de kinderen die opgroeien in gezinnen met psychische en/of verslavingsproblematiek (KOPP/KOV) op latere leeftijd worstelen met soortgelijke problemen. NIKKI geeft een gezicht aan deze kinderen. Producente Monique Nolte volgde Nikki zes jaar lang intensief. De documentaire onderzoekt vanuit Nikki’s perspectief de ingewikkelde relatie tussen de trots en kracht van familiebanden, maar ook de ontreddering en de wanhoop als gevolg van de psychische en verslavingsproblematiek. De kracht van de liefde tussen ouder en kind, maar ook de schaduwzijde ervan komt aan bod. NIKKI laat zien hoe diep de liefde tussen ouder en kind kan gaan en hoe ingrijpend de impact is als de relatie gecompliceerd of onmogelijk is.

Wat betekent het als je ouders niet altijd goed voor je kunnen zorgen? Wanneer je soms tegen hen beschermd moet worden? Hoe hou je jezelf staande wanneer er thuis geen structuur of veiligheid wordt geboden, wanneer je als kind voor je ouders moet zorgen, terwijl je zelf ook aandacht nodig hebt?

Maatschappelijke thema’s belangrijke pijler

Binnen de Videoland Originals zijn maatschappelijke thema’s een belangrijke pijler. Met titels als Remco vs. Pharma, waarin de strijd van een eenling tegen Big Pharma wordt onderzocht, Tussen de Lakens met Geraldine over de orgasmekloof tussen mannen en vrouwen en onlangs Laurent, Het Wonderkind over de twaalfjarige jongen met een buitengewoon hoog IQ worden deze thema’s bespreekbaar gemaakt. NIKKI, dat een gezicht geeft aan KOPP/KOV kinderen in Nederland, past goed in dat rijtje. Later dit jaar komt Videoland nog met een vervolg op een eerdere documentaire over Kees Momma, die in 2014 autisme voor het eerst bespreekbaar maakte bij een breed publiek – net als NIKKI ook gemaakt door Monique Nolte.

De documentaire is vanaf maandag 26 september (18.00 uur) te zien bij Videoland.

Bekijk hieronder de trailer: