Tik om te zoeken

Kijktip: Ennio – Picl

Streamingtips

Kijktip: Ennio – Picl

Ennio Morricone is een van de meest legendarische componisten uit de filmgeschiedenis. De documentaire Ennio vertelt over zijn bewogen leven.

Sergio Leone liet hem de muziek voor al zijn films componeren. Quentin Tarantino noemde hem zijn favoriete componist. En Hans Zimmer, John Williams en rockgiganten als Metallica en Dire Straits werden door hem geïnspireerd. Ennio Morricone overleed in 2020 en liet meer dan 500 composities na, ruim 100 klassieke werken en verkocht dik 70 miljoen platen tijdens zijn 70-jarige carrière.

Voor deze documentaire reisde regisseur Giuseppe Tornatore, voor wie Ennio ook alle muziek verzorgde, vijf jaar de hele wereld over en sprak hij met onder meer Wong Kar Wai, Clint Eastwood en de maestro zelf. Ennio vertelt hoe hij als jongetje trompet moest leren spelen in de voetsporen van zijn vader en over zijn eerste succes met A Fistful of Dollars. Het is het begin van een carrière die onvergetelijke scores oplevert voor films als The Good The Bad and The Ugly en Once upon a Time in the West. Toch heeft Ennio zich lang geschaamd voor zijn werk en kreeg hij pas in 2007 erkenning met een ere-Oscar “voor zijn grandioze en veelzijdige bijdragen aan de kunst van de filmmuziek.”

Ennio is vanaf 21 april te zien op Picl.