Tik om te zoeken

Kijk terug naar Eurovisie Songfestivals in Mediacafé

Video

Kijk terug naar Eurovisie Songfestivals in Mediacafé

Zondag 16 mei zet Instituut Beeld en Geluid het virtuele Mediacafé open voor die-hard fans van Eurovisie Songfestivals. Onder anderen Hans van Willigenburg en de deelnemers Hearts of Soul (foto) uit 1970 kijken terug naar de laatste keer dat Nederland het evenement organiseerde: 1980.

Songfestival 1980Dit jaar belooft een bijzondere editie te worden van het Eurovisie Songfestival. Nederland is voor het eerst in ruim 40 jaar weer gastland. Maar hoe ging dat destijds? De laatste keer waren er nog maar 19 deelnemers en zij zongen hun lied begeleid door een heus orkest. Bewegende decors waren bijzonder en zelfs omstreden.

Allereerste greenroom-presentator

Collectiespecialisten Theo Verbruggen en Tom van den Oetelaar nemen je mee langs de Nederlandse edities van het Songfestival. Samen met oud-deelnemers Bianca en Stella Maessen (die destijds als Hearts of Soul voor Nederland uitkwamen), kenner van het Metropole Orkest Bas Tukker, decorontwerper Roland de Groot en Hans van Willigenburg, de allereerste greenroom-presentator in een tijd dat het nog niet eens een greenroom werd genoemd.

Presentatie van tientallen songfestivals

De presentatie van deze editie van het Mediacafé is in handen van Theo Verbruggen, oud-verslaggever bij het NOS Journaal en Tom van den Oetelaar, verslaggever bij Omroep Brabant. Samen deden ze verslag van tientallen songfestivals.

Het Mediacafé is zondag 16 mei virtueel geopend van 14.00 tot 16.30 uur en gratis toegankelijk. Aanmelding is wel verplicht en kan via deze pagina.

Kijk hieronder naar het Eurovisie-optreden van Hearts of Soul in 1970: