Tik om te zoeken

Jongeren vertellen over ingrijpende gebeurtenissen in YouTube-serie

Video

Jongeren vertellen over ingrijpende gebeurtenissen in YouTube-serie

In de nieuwe online EO-serie True Self vertellen jongeren over een ingrijpende gebeurtenis of periode in hun leven. Hun verhalen komen met hulp van geanimeerde illustraties tot leven.

Via persoonlijke video’s inspireren Esra, Yussif, Bo en Angelina leeftijdsgenoten om de moed niet op te geven of zich door lastige situaties heen te slaan. True Self laat zien hoe krachtig het is om je eigen verhaal te delen. De jongeren delen recht in de camera hun verhaal, vanuit hun slaapkamer.

Esra raakte verslaafd, Yussif moest op jonge leeftijd vluchten, Bo kampte met zware depressies en Angelina werd jarenlang heftig gepest. Ze vertellen hoe deze gebeurtenissen hen gevormd hebben en welke lessen ze daaruit hebben gehaald.

True Self is vanaf zondag 1 mei te zien bij de EO op het YouTube-kanaal van NPO 3.

Dit zijn de jongeren die hun verhaal doen:

Esra (20) uit Den Haag. Esra is nog maar 13 als ze voor het eerst een joint rookt. Het lijkt de oplossing voor al haar problemen, waaronder pesten en de scheiding van haar ouders. Na een traumatische gebeurtenis raakt ze nog dieper in de put en is er geen moment meer waarop Esra niet onder invloed is. Ze moet een nieuwe weg inslaan, maar hoe?

Yussif (18) uit Sneek. Yussif is nog maar 12 wanneer zijn ouders besluiten Irak te verlaten. Als christenen slaan zij op de vlucht voor IS. Wanneer in Griekenland bij Yussif kanker wordt geconstateerd wordt de weg naar een beter leven nog langer. Hoe is Yussif in Nederland terechtgekomen? En hoe is het met zijn familie?

Bo (20) uit Heinkenszand. De Zeeuwse Bo krijgt op haar zesde de diagnose autisme. Wanneer haar ouders in een vechtscheiding terechtkomen kropt Bo al haar emoties op. Ze raakt depressief en angstig en ziet het leven niet meer zitten. Ze belandt voor meer dan een jaar op de crisisopvang en de hulpverlening ziet geen oplossing. Maar dan vindt Bo zelf een lichtpuntje in haar leven.

Angelina (17) uit Rotterdam. Angelina kent een zorgeloze jeugd totdat ze rond haar 8e moet wisselen van basisschool. Wat volgt zijn eenzame jaren waarin ze veel wordt gepest. Ze raakt depressief en gaat contact met vrienden buiten school uit de weg. Wanneer de pandemie uitbreekt voelt ze zich gedwongen andere keuzes te maken. Wat voor invloed heeft dat op haar leven?

Deze online serie True Self is tot stand gekomen in samenwerking met NPO 3LAB.