Tik om te zoeken

Jongeren openhartig over hun ‘labels’ in YouTube-serie

Video

Jongeren openhartig over hun ‘labels’ in YouTube-serie

Kinderen van bijvoorbeeld rijke of gedetineerde ouders gaan vaak gebukt onder vooroordelen. In de YouTube-serie Stereotypisch van KRO-NCRV’s Brandpunt+ praten jongeren openhartig over de gevolgen van de labels die zij opgeplakt krijgen.

Hebben jongeren met een ‘label’ beperkingen in het dagelijks leven, waar lopen zij tegenaan in een maatschappij die de werkelijkheid sterk vergroot, hoe kijken hun vrienden tegen het vooroordeel aan en hoe zien zij hun eigen toekomst? Een paar van de jongeren die aan het woord komen, zijn:

Mel: gouden lepel?

De 21-jarige Mel groeit op in een ondernemersgezin van een Quote 500-miljonair: “Wat ik het ergste vind, is dat mensen denken dat ik alles van mijn vader krijg”. Komt het leven je aanwaaien? Word je geboren met een gouden lepel in je mond en groei je op in gigantische villa’s? Of sta je juist onder grote druk om ook succesvol en rijk te worden?

Victoria: inkijkje in Scientology kerk

Victoria (30 jaar) sloot zich twee jaar geleden aan bij de beruchte Scientology kerk, die in de media beschuldigd wordt van misleiding, geldklopperij en mishandeling. De kerk is vooral populair in de VS en bekende Hollywoodsterren als Tom Cruise en John Travolta zijn overtuigd aanhanger. Victoria laat haar leven als ‘scientoloog’ zien, vertelt hoe ze omgaat met het stereotype beeld en geeft de kijker een uniek inkijkje binnen de kerk.

Annelyn: zo vader, zo dochter?

Je vader of moeder in de bak en jij wordt in je omgeving ook schuldig bevonden aan die criminele daden. Want: zo vader, zo dochter, toch? De 26-jarige Annelyn (foto) kan hierover meepraten samen met nog 25.000 andere Nederlandse jongeren. Als 15-jarig meisje heeft ze meegemaakt hoe de politie midden in de nacht haar huis bestormde, waarna haar vader voor haar ogen werd opgepakt. Annelyn wil af van de stereotyperingen rondom kinderen van gedetineerden en doet haar verhaal.

Harold: doorgeslagen in alcoholverslaving

Zuipen tot we kruipen. Dat hoort erbij als student, toch? Harold (22) studeerde Communicatie in Tilburg en ging actief naar borrels bij zijn studievereniging, totdat het vele drinken dat daarmee gepaard ging bij hem doorsloeg in een alcoholverslaving. Door AA-meetings en therapie is hij ervan af gekomen en kan hij nu weer gewoon naar feestjes en festivals. Hij vertelt hoe de heersende alcoholcultuur binnen het studentenleven ervoor heeft gezorgd dat zijn drinkgedrag – vier kratten bier per week – lang als normaal werd gezien.

Stereotypisch is vanaf maandag 28 juni om 15.00 uur te zien bij KRO-NCRV op het YouTube-kanaal van NPO 3.