Tik om te zoeken

Jennifer Hoffman: ‘Podcasting is een verademing’

Audio en podcasting

Jennifer Hoffman: ‘Podcasting is een verademing’

Jennifer Hoffman was aangenaam verrast toen zij onlangs haar podcastpubliek in de ogen keek. Tijdens het NPO Podcastevent in TivoliVredenburg werd De koffer in met 3 op Reis opgenomen met een live publiek: “Wat een feest om op die manier te podcasten. Zou ik eigenlijk altijd wel willen doen.”

De actrice kon nu ook voor het eerst in gesprek met luisteraars. “We zijn met deze podcast begonnen tijdens de coronapandemie. We kregen natuurlijk wel online-reacties, maar dan ontstond er nooit een dialoog. Nu, tijdens het event, werden we na de opname ‘losgelaten’ tussen ons publiek en pikten we veel ideeën op waarmee we de podcast kunnen verbeteren.”

Hilarische anekdotes

In De koffer in met 3 op Reis nemen Jennifer Hoffman, Nienke de la Rive Box, Chris Zegers en andere crewleden de luisteraar mee achter de schermen van het tv-programma. Aan de hand van soms hilarische anekdotes halen zij herinneringen op aan hun reizen, en hoe lastig het af en toe kan zijn om een reisprogramma tot stand te brengen.

Vrienden aan de keukentafel

Jennifer hoffman podcastJennifer: “Podcasting is een verademing. Het leuke vind ik dat we ons vrij voelen om meer te zeggen dan we misschien van plan waren. Het voelt alsof we als vrienden aan de keukentafel bij elkaar zitten en gekke belevenissen met elkaar delen. Wanneer ik iets vertel dat in het gesprek een doodlopende weg blijkt te zijn, is dat eigenlijk geen probleem. We monteren de podcasts in eigen huis bij BNNVARA, dus als het echt even misgaat in de gesprekken kan het er altijd nog uit worden geknipt. Maar er wordt niet over onze schouder meegekeken, dus we kunnen in de basis alles zeggen en nuances aanbrengen over wat we op reis hebben meegemaakt.”

“Deze podcast triggert vooral om de tv-afleveringen te bekijken”, zegt de actrice. “Als kijker heb je natuurlijk geen idee wat er onderweg allemaal mis kan gaan. In de podcast vertellen we over dingen die je nooit zult zien, dus het is een mooie aanvulling op de tv-beelden.”

Heerlijk slaapmiddel

Podcasting is voor Hoffman ook een ideaal medium om te worden bijgepraat over onderwerpen waarmee zij anders nauwelijks in aanraking zou komen: “Ik luister veel tijdens het autorijden omdat je dan de rust en concentratie hebt. Af en toe probeert mijn vriend mij te laten luisteren naar Amerikaanse podcasts over bijvoorbeeld Napoleon of bitcoin. Maar ik ben niet dol op de Amerikaanse formats; ze zijn zo strak geregisseerd dat er bijna geen lucht meer in zit. Natuurlijk luister ik wel mee met mijn vriend, maar ik ervaar het vooral als een heerlijk slaapmiddel.”

Luchtige elementen

Waar Jennifer wel vaak naar luistert, zijn ‘whodunits’: “Maar dan geen ingewikkelde moordverhalen met veel informatie die je moet opslaan. Ik ga vooral voor luchtige elementen. Dat zou ik ook doen als ik zelf een podcastserie zou mogen maken over bijvoorbeeld duurzaamheid. Geen zware dialogen, maar een heldere, vrolijke podcast met een glimlach. Misschien komt het er ooit nog van.”

Jennifer Hoffman vertrekt eind juli naar Roemenië voor een nieuwe tv-aflevering van 3 Op Reis en een volgende editie van de podcast De koffer in met 3 op Reis. “Ik kijk er nu al naar uit om alle belevenissen achter de schermen te delen met de luisteraars van de podcast.”

Tekst: Carl Lunenborg