Tik om te zoeken

Ivo Niehe praat met prominenten over hun ‘derde leven’

Audio en podcasting

Ivo Niehe praat met prominenten over hun ‘derde leven’

Het pensioen ligt voor veel mensen nog ver weg. Maar er komt een moment dat het werkelijkheid is. Wat doe je dan en hoe ga je daarmee om? Ivo Niehe maakte er een serie openhartige podcasts over. 

In Je Derde Leven praat Niehe (75) met bekende en onbekende Nederlanders over wat de kansen, maar ook valkuilen zijn voor de laatste 10, 20 soms 30 jaar van je leven. Sommigen vinden nieuwe uitdagingen, maar feit is dat voor de overgrote meerderheid van wie uitgewerkt is, de tijd na pensionering als onverwacht ingewikkeld wordt ervaren. En dan blijkt de afterparty van het leven vaak zo veel minder aantrekkelijk dan over het algemeen gedacht.

Een van de gasten is oud-politicus Hans Wiegel. De man die in zijn eentje de VVD groot maakte, minister, commissaris van de Koningin in Friesland die twee Elfstedentochten meemaakte. Verloor twee echtgenotes ten gevolge van twee auto-ongelukken, maar vond de zin in het leven terug. In zijn woning aan een Fries meer vertelt de nu 80-jarige zeer geanimeerd over zijn ‘derde leven’.

Ook interessant om te horen is een podcast met Fred Oster: het grote publiek kende hem vooral als de keurige presentator van ‘AVRO’S Wie-Kent-Kwis, één van de populairste programma’s van de jaren ‘70 en ’80. Hij was graag in beeld, hoorde, zoals hij in de podcast beaamt, tot de categorie mannen die ‘gezien’ wilde worden. Hij had een belangrijke rol als producent van menig televisiehit: de eerste candid camera-programma’s, Willem Duys’ late night-talkshow ‘Voor de Vuist Weg’, en alle uitzendingen van Mies Bouwman. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de productie van twee Eurovisie Songfestivals. Tot Oster het wereldje wel gezien had. Maar toen? Hoe ziet het ‘derde leven’ eruit van de inmiddels 85-jarige?

De serie Je derde leven is hier te beluisteren.