Tik om te zoeken

Indrukwekkende documentaire Groomed over seksueel misbruik

Video

Indrukwekkende documentaire Groomed over seksueel misbruik

Discovery+ brengt vanaf donderdag 25 maart de indrukwekkende documentaire Groomed van cineaste Gwen van de Pas over haar ervaringen met seksueel misbruik. 

Gwen van de Pas werd in haar tienerjaren langere tijd binnen haar zwemvereniging misbruikt door een volwassen man.

Ruim twee decennia later kampt ze nog steeds met de gevolgen. Omdat ze nog steeds geen antwoorden heeft op de vragen waar ze al die tijd mee worstelt, maakte zij de documentaire met een team uit de Amerikaanse filmindustrie, onder wie producent en meervoudig Oscar-winnaar Bill Guttentag.

Aangrijpend interview met groomingdader

Gwen is slachtoffer was van grooming. Hierbij bouwen volwassenen een band op met een kind en worden na verloop van tijd seksuele grenzen overschreden. In de documentaire spreekt ze met andere slachtoffers en therapeuten. Ook bevat een aangrijpend interview van Gwen met een groomingdader die een gevangenisstraf van tien jaar uitzat.

Brieven van de dader

Gwen van de Pas keerde voor de documentaire terug naar het Brabantse dorp waar zij opgroeide en het misbruik plaatsvond. Ze praat met haar vader en broer over wat er destijds is voorgevallen en vindt op haar oude slaapkamer brieven die de dader haar stuurde.

Groomed kreeg vorige week in de VS en in het Verenigd Koninkrijk veel positieve kritieken van onder meer The Guardian en The New York Times:‘Groomed is zo verontrustend en gaat zo diep, iedereen moet hem zien.’

Bron: Discovery+ / BM

Bekijk hieronder de trailer van Groomed: