Tik om te zoeken

Hoe een IJslands dorpje knokt voor een Oscar

Video

Hoe een IJslands dorpje knokt voor een Oscar

Húsavík? Nooit van gehoord. Maar dat verandert snel, want het IJslandse dorpje vecht voor een echte Oscar. Het draait allemaal om het genomineerde liedje Husavik – My Home Town uit de film Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.

Tot vorig jaar moest Húsavík het vooral hebben van toerisme en visvangst. Kort na de corona-lockdowns viel die eerste pijler helemaal weg en dreigde het lieflijke havenplaatsje in de vergetelheid te raken.

Eurovisie Songfestival

Toen kwam vorig jaar juni de speelfilm Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga uit op Netflix, met in de hoofdrollen Will Ferrell en Rachel McAdams. Geen hoogtepunt in beider loopbaan, maar wel een aardige komedie over een IJslandse zanger die droomt van het winnen van het Eurovisie Songfestival.

Tot ieders verrassing – maar vooral die van de inwoners van Húsavík – werd de ballade aan het eind van de film genomineerd voor een Oscar voor de beste originele song. En dat was het startsein voor de 2.300 dorpelingen om een grote Oscar-campagne op te zetten, met als doel het toerisme ná de coronacrisis terug te winnen als belangrijkste bron van inkomsten.

Hele dorp op puntje van de stoel

Als op 25 april de uitreiking in Los Angeles plaats vindt en de uitzending vanaf 02.00 uur ’s nachts in IJsland is te zien, zit het hele dorp op het puntje van de stoel. Maar vooral de ‘enige echte Óskar’ in het dorp, want hij speelt de hoofdrol in een speciale YouTube-video die razendsnel in elkaar is gezet na het bekend worden van de nominatie.

“Het is zo’n mooi lied over onze plaats”, zegt Örlygur Örlygsson, een van de lokale ondernemers achter de campagne. “Het geeft ons weer hoop en optimisme dat we als gemeenschap uit het dal van de coronacrisis kunnen klimmen.” Om de sfeer in aanloop naar de Oscar-uitreiking extra glans te geven, wordt overwogen het asfalt van de hoofdstraat rood te schilderen – als ware het een rode loper zoals bij het Oscargala.

Lokale volkslied

Örlygsson zegt dat de bevolking het lied Husavik – My Home Town heeft geadopteerd als het de facto lokale volkslied. “Kinderen zingen het op school, het wordt gezongen in het plaatselijke bejaardentehuis, in de kerk en door de luidsprekers tijdens voetbalwedstrijden”.

Volgens songwriter Svan Kotecha was het liedje een soort wildcard: “Het was een gok om op het hoogtepunt van de film een ballade te plaatsen. Ik had nog nooit iets geschreven voor een muzikale film en omdat de overige songs vooral grappig en up tempo moesten zijn, vond ik het riskant om een lied als Husavik aan het eind van de film te hebben. Maar het heeft gelukkig geweldig uitgepakt.”

“We helpen de Oscar-jury een beetje”

Tot dusver hebben de film en het Oscargenomineerde liedje al voor een hernieuwde interesse gezorgd bij toeristen uit IJsland zelf: velen noemden de film als de reden van hun bezoek. “Toen we dat in de gaten kregen én de nominatie bekend werd, besloten we alles op alles te zetten om de jury van de Oscar Academy een beetje te helpen in hun keuze. Er kwamen een website en een campagnevideo, en veel jonge mensen uit de stad hebben er aan meegeholpen om sociale media in te zetten,” aldus Örlygsson. “We doen natuurlijk wat we kunnen, maar we houden ons natuurlijk wel aan de corona-beperkingen. Een groot dorpsfeest zit er waarschijnlijk niet in, maar we kunnen ook goed feesten in kleine groepjes”, lacht de ondernemer.

Overigens blijft het niet bij een mogelijk overwinningsfeestje, er zijn ook plannen om in de loop van dit jaar een heus Oscar-museum te openen. Via deze site is een crowdfundingproject gestart.

Inmiddels is de video bijna 80.000 keer bekeken op YouTube en was het marketingverhaal achter Húsavík te zien op Amerikaanse tv-stations.

Kijk hieronder de campagnevideo van Húsavík:

Kijk hieronder naar de genomineerde filmsong Husavik – My Home Town: