Tik om te zoeken

Het Luisterarchief: Haagse verhalen rond geluidsjuweeltjes

Audio en podcasting

Het Luisterarchief: Haagse verhalen rond geluidsjuweeltjes

Het Luisterarchief

Peter de Ruiter (1960) schreef het boek De Podcastprofessor. Hierin legt hij zijn oor te luister bij luisteraars en toonaangevende podcastmakers. Met zijn kennis ontwikkelde hij een eigen podcastserie onder de titel Het Luisterarchief,  gebaseerd op geluidsfragmenten – of zoals hij zelf zegt: geluidsjuweeltjes – uit het Haags Gemeentearchief. Het zijn zeven afleveringen, in totaal zo’n 5,5 uur. De delen verschijnen tweewekelijks op Luisterdoc.

Het Luisterarchief

De eerste twee afleveringen van Het Luisterarchief gaan over het Haagse lied. Iedereen kent de befaamde liederen over Den Haag, maar er zijn er nog vele, vele meer. Alleen al musicus Hans Steijger heeft er meer dan tweehonderd gemaakt. Hij vertelt welke en hoe hij dat doet. Ook hoor je schrijver en verzamelaar Jimmy Tigges, die met collega Paul Groenendijk een boek schreef over Haagse liedjes. En luister naar Harry Knipschild, die in dienst van platenmaatschappij Polydor ‘O, O, Den Haag’ uitbracht – nadat hij daar tal van horden voor had moeten nemen. Exclusief voor Het Luisterarchief kun je luisteren naar een vroege versie van dit nummer, met een andere tekst.

Haagse geluidsjuweeltjes

Uiteraard komen in deze podcast tal van andere liedjes over Den Haag voorbij, met een bijzondere plaats voor La Haye van Tess Merlot – het jongste nummer over de stad van deze nieuwe ster aan het Haagse firmament.

Meer weten over het luisterarchief en meeluisteren? Dat kan via www.hetluisterarchief.nl

podcast Luisterdoc - Peter de Ruiter
Peter de Ruiter - Het Luisterarchief