Tik om te zoeken

Google’s Project Starline maakt videochats realistischer

Technologie

Google’s Project Starline maakt videochats realistischer

Met het nieuwe Project Starline van Google worden videogesprekken zo realistisch dat het lijkt of de gesprekspartners elkaar kunnen aanraken. Het maakt gebruik van geavanceerde technologie om videogesprekken naar een volgend niveau te brengen.

Afgelopen jaar braken videochatplatforms als Zoom, Teams en Google Meet door als gevolg van de coronapandemie. Maar de vermoeidheid die gepaard kan gaan met urenlange videogesprekken, technische haperingen en op één plaats zitten staren naar verschillende personen hebben videochats er niet populairder op gemaakt. Wat als videochatten meer zou voelen alsof je tegenover een echt persoon zit en op een natuurlijke manier praat?

Geen AR- of VR-brillen of headsets nodig

De ontwikkelingen in Google’s Project Starline combineren machine learning, spatial audio en real-time compressie met hardware als een nieuw light field display systeem om meer volume en diepte te creëren, zonder de noodzaak van AR- of VR-brillen of headsets. Hierdoor voelt het alsof er een persoon tegenover je zit aan de andere kant van een raam, levensgroot en in drie dimensies.

Proeven in bedrijven later dit jaar

Project Starline vereist nu nog gespecialiseerde en op maat gemaakte apparatuur, en is tot dusver alleen beschikbaar in een paar Google-kantoren. Er zijn al wel enkele demo’s uitgevoerd met onder meer partners in de gezondheidszorg en de media, zodat het met feedback verder kan bouwen aan het systeem. Later dit jaar plant Google proefimplementaties in particuliere bedrijven. Het doel is om de Project Starline-technologie betaalbaarder en toegankelijker te maken, en om een aantal van die verbeteringen in te bouwen in de bestaande communicatiemiddelen.

Meer informatie volgt later dit jaar.

Kijk hieronder naar een video over een toepassing van Project Starline: