Tik om te zoeken

Gijs Rademaker over Dinocast: “Geen idee waar ik moest beginnen”

Backstage

Gijs Rademaker over Dinocast: “Geen idee waar ik moest beginnen”

Hij maakte een rondedansje in de keuken toen Maarten van Rossem ‘ja’ zei, zat eindeloos met audio te priegelen op z’n zolderkamer en was flabbergasted bij het zien van het aantal streams van  Dinocast: EenVandaag-journalist Gijs Rademaker knijpt zich in de arm en kijkt terug op een vrolijk jaar vol ontdekkingen in de wereld van podcasting.

De opname van aflevering 3 van De Slimste Mens op 15 juli 2020 liep een beetje uit. Kandidaat Gijs Rademaker raakte verzeild in een vrolijke dialoog over dinosauriërs met jurylid Maarten van Rossem. Presentator Philip Freriks kapte het onderonsje af met: “Maak er anders gewoon een podcast over, dat is tegenwoordig heel populair”.

Tienduizenden luisteraars op podcast-platforms

Gijs RademakerBijna een jaar later is Freriks’ spontane tip werkelijkheid: de 9-delige serie Dinocast van Van Rossem en Rademaker staat live en trekt tienduizenden luisteraars op alle grote podcast-platforms. Dat jaar voorbereiding was ook wel nodig, ontdekte Gijs Rademaker: “Ik heb Maarten na de uitzending van De Slimste Mens een mailtje gestuurd met de vraag of hij de podcast ook zo’n goed idee vond. Wat later vroeg mijn vrouw waarom ik opgewonden door de keuken danste. Dat was omdat Maarten in een eenregelig mailtje ‘ja’ had gezegd. Ik werd heel vrolijk van de aanstaande samenwerking, maar bedacht me ook dat ik nog nooit een podcast had gemaakt.”

Stap voor stap leren podcasts te maken

“Ik had geen idee waar ik moest beginnen. Welke spullen heb je er voor nodig, hoe werkt het monteren, hoe zorg je voor distributie? Ik heb dat zelf moeten uitzoeken. Wel heb ik gekozen voor goede apparatuur: xlr-microfoons, Adobe Audition voor de bewerking en vooral geen gratis montagedingen, verspreiding via Redcircle. Letterlijk op mijn zolderkamer leerde ik stap voor stap hoe je audio moet bewerken om er een podcast van te kunnen maken. Natuurlijk heb ik al wel veel ervaring in video-editing, maar werken met alleen geluid is toch een ander verhaal. Daarnaast moest ik steeds schakelen tussen mijn werk voor EenVandaag en de Dinocast in mijn vrije tijd, dus het was een pittig jaar.”

(Tekst gaat door onder de video)

‘Basis voor een echte dino-community’

Rademaker kreeg gaandeweg wel steeds meer vrijwillige hulp bij het maken van de Dinocast-serie. Niet alleen vanuit de wetenschappelijke wereld met onder meer paleontoloog Anne Schulp en cultuurhistoricus Ilja Nieuwland bij het inlezen over dinosauriërs, ook in de techniek: “We hadden veel steun aan Jos Schuurmans die in zijn vrije tijd de website bouwde en alle foto’s en video’s maakte. Daarmee is de basis gelegd voor een echte community over dino’s, want naast de publicatie van de podcasts op de grote platforms als Spotify, Google en Apple, kun je elke aflevering ook direct beluisteren op de site van Dinocast.”

Meer video’s van de podcast-opnamen

Met inmiddels een constante top-5 positie in de hitlijsten, binden Rademaker en Van Rossem wekelijks tienduizenden luisteraars aan Dinocast, en leren ze vooral hoe het nog beter kan: “De samenwerking met Maarten werkt uitstekend, dus dat blijft ook zo in het tweede seizoen dat we deze zomer opnemen,” aldus Rademaker. “Wel overwegen we meer video’s te maken van hoe we de podcasts opnemen, duiken we iets vaker in de historie van de paleontologie en zoeken we ook andere dino-liefhebbers wat vaker op. Denk bijvoorbeeld aan cabaretier Stefano Keizers en 3FM-dj Eva Koreman. Zij hebben prachtige verhalen over hun passie voor dinosauriërs, dus dat maakt het nét weer wat aantrekkelijker om naar de Dinocast te luisteren.”

‘Stiekem beetje afgekeken bij Joost en Xander’

vullings en van der wulp podcastRademaker ontdekte door het zelf maken nu ook waarom podcasting zo succesvol is: “Radio is inmiddels helemaal dichtgeformatteerd. Mensen hebben behoefte aan meer rust in het luisteren naar audio. Daarin voorzien podcasts. Ze hebben vaak een hoorspel-element in zich en je luistert mee naar de dynamiek tussen mensen en groepen. En eerlijk is eerlijk: wij hebben voor ons format stiekem een beetje afgekeken bij politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp. De mooie en spannende sfeer die zij creëren in hun podcast De Stemming, hoor je ook wel terug in onze Dinocast.”