Tik om te zoeken

Geschiedenis van de Oranjes van Willem tot Amalia in serie podcasts

Audio en podcasting

Geschiedenis van de Oranjes van Willem tot Amalia in serie podcasts

In de nieuwe podcastserie ‘Van Oranje: van Willem tot Amalia’ nemen presentator Kevin Goes en koningshuisverslaggever Jeroen Schmale hun luisteraars mee door de geschiedenis van de Oranje-dynastie aan de hand van tien bepalende figuren.

Het eerste seizoen gaat over de stamvader: Willem de Zwijger, de Vader des Vaderlands: Willem van Oranje. Hoewel er bijna dagelijks artikelen verschijnen over Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Beatrix, is er over hun voorouders onder Nederlanders veel minder bekend. Hij wordt bezongen in het Nederlandse volkslied, maar wie is deze eerste Willem van Oranje eigenlijk? En waar ontleent hij de naam ‘Van Oranje’ aan?

Heldendaden, mythes en schandelen

Tijdens tien seizoenen zal de lijn van opvolging gevolgd worden tot ook koning ‘Gorilla’ Willem III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix voorbij komen, om te eindigen bij de huidige koning en troonopvolgster prinses Amalia. De geschiedenis kenmerkt zich door heldendaden, maar ook door mythes en schandalen.

Roots van de Oranjes

Co-presentator Kevin Goes: “Het koningshuis leeft. We leven in een tijd waar alles wat royals doen of laten, zeggen of niet zeggen in de gaten gehouden wordt. Reden voor ons om eens goed in de geschiedenis te duiken om te kijken waar de roots van de Oranjes liggen. Het is geen saai verhaal wat we vertellen. We trekken de verhalen naar nu en kijken door onze ogen uit de 21ste eeuw naar Willem.”

De eerste twee afleveringen zijn nu te beluisteren via AD.nl/podcasts en bij de aangesloten regionale titels.