Tik om te zoeken

Fans twijfelen openlijk over kijkcijfers Disney+

Video

Fans twijfelen openlijk over kijkcijfers Disney+

Amerikaanse kijkers zetten via social media openlijk vraagtekens bij het besluit van Disney+ om geen kijkcijfers bekend te maken, terwijl het wel uitgebreid publiceert over het succes van de nieuwe serie The Falcon and the Winter Soldier.

Deze Marvel-serie (scènefoto) met in de hoofdrollen Anthony Mackie en Sebastian Stan, werd afgelopen week online gezet. Disney meldde kort daarna dat het de best bekeken serie-première was sinds de start van de streamingdienst in 2019.

Er werden echter geen specifieke kijkcijfers gegeven. Disney Plus berichtte eenvoudigweg dat de serie direct na de première al hoger scoorde dan de serie WandaVision en seizoen 2 van The Mandalorian.

Niet onder toezicht van Nielsen

Disney Plus is niet de enige die de kijkcijfers tegen de borst houdt. Terwijl de traditionele televisie in de VS wordt gevolgd door de onafhankelijke kijkcijferdienst Nielsen, is streaming nooit aan hetzelfde toezicht onderworpen. Netflix geeft maar zelden kijkcijfers vrij, maar maakt de score van bijzonder succesvolle series wel vaak bekend via sociale media.

Er is echter ook discussie over de methode die wordt gebruikt om te bepalen wat wordt beschouwd als ‘kijken’ naar een film of tv-serie. Netflix telt op dit moment alles wat minstens twee minuten wordt bekeken als een ‘view’.

‘Nutteloze meetmethode’

Op Twitter zetten kijkers vraagtekens bij de ondoorzichtigheid van de kijkcijfers van Disney, in de nasleep van de aankondiging van The Falcon. “Dit is een nutteloze meetmethode, aangezien er geen verdomde kijkcijfers worden verstrekt. Dus leuk om te zien dat Disney+ Netflix in dat opzicht kopieert,” schreef een fan. “Deze bedrijven zouden gedwongen moeten worden om te zeggen wat hun kijkcijfers zijn. Ik weet zeker dat in minstens de helft van de gevallen de cijfers buitengewoon positief zijn voor deze streamingdiensten. Waarom geven ze die niet vrij als dat goede pers betekent?” vroeg iemand anders.

‘Dan maar gewoon mijn eigen gegevens’

Daniel Fienberg, redacteur van The Hollywood Reporter grapte: “Zeven mensen keken naar de première van The Falcon and the Winter Soldier op Disney+, waarmee het vorige record van 5 mensen voor WandaVision en 4 mensen voor seizoen 2 van The Mandalorian werd verslagen. Als er geen echte cijfers worden verstrekt, denk ik dat ik voortaan maar gewoon mijn eigen gegevens invoeg in mijn artikelen.”

Wel moet worden vermeld dat het abonneebestand van Disney+ en Star de afgelopen maanden is gegroeid, wat de recordkijkcijfers voor The Falcon voor een deel kan verklaren.

Bron: The Independent / Streaming Magazine

Bekijk hieronder de trailer van The Falcon and the Winter Soldier: